Tror EU vil øke presset mot Israel i 2013

Utenriksminister Catherine Ashton (til venstre) og hennes
Utenriksminister Catherine Ashton (til venstre) og hennes "arbeidsgiver" EU vil trolig legge større press på Israel i 2013, mener utenriksdepartementet. Her håndhilser hun på Israels tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: EUs utenriksdepartement)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I en intern rapport som departementet skal overlevere til den ferske regjeringen etter valget 22. januar, blir det hevdet at Israels status i verden har sunket betraktelig i løpet av de siste fire årene, skriver Ha’aretz, på bakgrunn av lekkasjer. Forfatterne av utenriksdepartementets rapport mener dette spesielt gjelder for EU-landene.

Årsaken til dette mener de ligger i manglende framgang i fredsprosessen, og at Jerusalem valgte å svare på PAs oppgraderte FN-status med å godkjenne byggeprosjekter i Øst-Jerusalem.

Derfor tror departementet at EU vil legge kraftig press på Israel i løpet av neste år, for at det skal skje framgang i fredsprosessen med palestinerne. De tror også at europeerne har mistet så troen på at forhandlinger mellom partene vil føre fram, at de kan komme til å tvinge Israel og palestinerne til å godta en løsning utenfor forhandlingsbordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU lei av gammelt format
En EU-diplomat bekrefter denne utviklingen overfor den israelske avisen.

– EU tenker at det må finne sted en fredsprosess i et nytt format som kan lede til framgang i 2013. Derfor tror vi at internasjonale parametere burde formulere en stans i konflikten. Vi vil ikke lenger gå med på at de to partene skal sitte alene i et rom og at vi skal si ja til alt de gjør, hevder vedkommende.

Særlig Frankrike og Storbritannia vil komme til å involvere seg mye tyngre etter det israelske valget, mener utenriksdepartementet, fordi EU frykter at mer utbygging i bosetningene vil gjøre det langt vanskeligere å få etablert en palestinsk stat.

Yadlin vil ha nytt fredsforslag
Tidligere leder for den militære etterretningen, Amos Yadlin, mener Israel bør fremme et liknende fredsforslag som det tidligere statsminister Ehud Olmert kom med i 2008, for å forbedre Israels stilling internasjonalt. Trolig vil ikke palestinerne akseptere et slikt forslag, men det vil gjøre at Israel kan “fylle opp igjen sine legitimitetsbatterier”.

– Dessverre, som tidligere leder for den militære etterretningen som kjenner den palestinske strategien, vil de komme til å avvise det. Men det vil gi oss det moralske lederskap og den legitimiteten som vi har tapt, hevdet han under en konferanse i Tel Aviv.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag