– Bosetninger største hinder for fred

22 europeiske konsuler har bedt EU om å legge hardere press på Israel, for å forhindre framtidig bygging i bosetningene og Øst-Jerusalem. Byggeaktiviteten utgjør “den største faren” for fredsprosessen, hevder de.

Hovedkontoret til EU-kommisjonen (Foto: Wikipedia)
Hovedkontoret til EU-kommisjonen (Foto: Wikipedia)

Det har vært mange tegn på de siste månedene at EU begynner å bli utålmodige med den israelske regjeringen i forhold til fredsprosessen. Haifa-professoren Dan Schueftan mener europeerne nå gir Israel skylden for all manglende framgang. En ny intifada, som Jerusalem frykter utvikler seg på Vestbredden, vil Brüssel kun oppfatte som nok et påskudd til å presse israelerne ytterligere.

Brevet som 22 EU-diplomater sendte til sine overordnede onsdag, bekrefter denne utviklingen. De mener byggeaktivitetene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem utgjør “er den største trusselen” mot fredsprosessen. Forfatterne av brevet ønsker at EU skal presse Israel til en handelsavtale som sikrer at bosetningsprodukter ikke blir prioritert i de europeiske markedene, rapporterer Yedioth Aharonoth.

EU bør også “la være å støtte […] forskning, utdanning og teknologisk samarbeid […] Advare mot finansielle investeringer i israelske bedrifter som opererer i de okkuperte områdene.”

Mislykket diplomati
Utenriksdepartementets talsmann Yigal Palmor er svært uenig med de europeiske diplomatene, men understreker at han ikke har lest noe annet enn det pressen har skrevet om saken.

– Oppdraget til diplomater er å bygge broer, ikke å bidra til konfrontasjon. EUs konsuler har derfor mislyktes veldig i denne saken, mener han.

Forrige artikkelBayit Yehudi nærmere regjeringen
Neste artikkelIDF forbereder seg på mer Vestbredden-bråk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no