Bekymret over økende Israel-hat i Storbritannia

Minister for internasjonale saker, Yuval Steinitz, liker ikke de stadige anti-israelske aksjonene i Storbritannia. Han frykter at det smitter over på regjeringens politikk.
Israels minister med ansvar for internasjonale saker og sikkerhet, Yuval Steinitz. (Foto: Israels finansdepartement, flickr.com)
Israels minister med ansvar for internasjonale saker og sikkerhet, Yuval Steinitz. (Foto: Israels finansdepartement, flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den britiske befolkningens forhold til Israel er blitt stadig kjøligere, og det blir arrangert flere og flere anti-israelske aksjoner flere steder i landet.

Minister for internasjonale saker og sikkerhet, Yuval Steinitz, mener øyriket er i ferd med å bli “fiendtlig innstilt” overfor Israel. Han spør seg, i et intervju med The Telegraph, om ikke den negative mediedekningen og de mange boikottkampanjene mot Israel har satt sitt preg på regjeringens politikk.

– Det er vanskelig å si, svarer ministeren på spørsmål om Storbritannia fortsatt kan regnes som venner av Israel.

– Tradisjonelt har vi hatt svært gode relasjoner med Storbritannia og for øyeblikket har vi et svært suksessfullt etterretningssamarbeid. Men vi er bekymret for relasjonene, over det vi ser av fiendtlighet og hatoppfordringer i Storbritannia, i media og fra frivillige organisasjoner mot Israel, sier Steinitz.

– Skiller seg ut blant engelske land
Steinitz nøler ikke med å beskrive den negative utviklingen som “fordekt antisemittisme”.

– Det faktum at Israel behandles annerledes, det faktum at noen mennesker så lett kan si “la oss gjøre noe mot Israel”, “la oss boikotte Israel”, “la oss boikotte israelske produkter” – det er en form for fordekt antisemittisme. I tidligere tider sa mennesker at de var imot jødene. Nå, særlig etter Holocaust, sier ingen at de er imot jødene, men folk sier de er imot den jødiske staten.

Han spør seg også hvorfor Storbritannia har en så annerledes innstilling til Israel enn andre land i den engelske verden, som USA, Canada og Australia. På spørsmål om dette spiller over på politikken landet fører, svarer han at “det kan godt være”.

– Har skyld i det selv

William Hague (Foto: Wikipedia)
William Hague (Foto: Wikipedia)

Storbritannias utenriksminister William Hague, som i går var på statsbesøk i Jerusalem, mener Israel selv har skyld i at støtten forsvinner i hjemlandet. Bosetningspolitikken har sørget for det, mener han.

– Israel har mistet en del av støtten i Storbritannia og andre europeiske land over tid. Det er noe jeg ofte har påpekt overfor israelske ledere: Det er på grunn av bosetningsaktiviteten, som vi fordømmer. Vi er sterkt imot bosetningene på okkupert land. Israel er et land vi arbeider sammen med på mange måter, men vi misliker bosetningene, sier Hague til Sky News.

Enig med Hague

Ehud Olmert (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Ehud Olmert (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)

Tidligere statsminister i Israel, Ehud Olmert, gir ham rett. Han mener det er regjeringens politikk som er problemet, ikke først og fremst internasjonal presse.

– Jeg tror det er umulig å komme unna at Israels hovedproblem ikke er offentlig diplomati, men et politisk problem. Vi klarer ikke å overbevise verden om at vi har rett, dersom ikke virkeligheten vår endrer seg. Så lenge vi oppholder oss på Vestbredden, mens millioner av palestinere lever der uten de samme rettighetene, kan nesten ingen form for politisk diplomati konkurrere med påstanden om at denne politikken leder til ekstremisme, inkludert vold. Noen mener at den sittende regjeringens politikk er den som vil sikre vår overlevelse, men mange her i landet og det store flertallet internasjonalt er uenige, sier han.

Skal Israels image forbedre seg, så har landet nødt til å “gjøre ting som vil være svært smertefullt for oss. Det er ikke til å unngå”, blir han sitert på i Jerusalem Post, fra et foredrag på Bar Ilan-universitetet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise