Hva er rasisme?

“Jeg ønsker at kommunen min skal forbli norsk.” Ville du anklaget en norsk ordfører for rasisme dersom hun sa noe slikt i en valgkamp? Debatten raser i Nazareth Illit.

Skjermdump fra haaretz.com 7. august 2013.
Skjermdump fra haaretz.com 7. august 2013.

Nazareth Illit er en nabokommune til Nasaret, den største arabiske byen i Israel. Nazareth Illit ble etablert på 1950-tallet, som en by for jødiske immigranter. Hensikten var blant annet å etablere et sterke jødisk nærvær i Galilea. Fortsatt har kommunen et klart flertall jødiske innbyggere, men opplever også tilflytting av arabere som ønsker å bo i kommunen. Kommunen har over 50.000 innbyggere.

 

“Nazareth Illit skal forbli jødisk”

Til høsten er det kommunevalg i Israel, og den jødiske ordføreren i Øvre Nasaret, Shimon Gapso, kjemper for gjenvalg. Denne uken presenterte Gapso noen av sine valgkampbudskap på plakater i byen.

“Nazareth Illit vil for alltid være jødisk,” heter det på en plakat. “Jeg vil ikke tillate at byens jødiske karater blir endret. Jeg vil stanse etableringen av en arabisk skole og bygge nabolag for jødiske innbyggere. Nazareth Illit er en jødisk by,” står det på en annen plakat.

To israelske organisasjoner, Tag Meir og Israel Religious Action Center, har rapportert Gapsos valgkampbudskap til riksadvokat Yehuda Weinstein. De anklager ordføreren for å drive en valgkamp som består “utelukkende av rasistisk oppvigleri”, skrev Ha’aretz 7. august.

Omkring 1900 arabiske skoleelever fra Nazareth Illit må dra til skoler, ofte privatskoler, i nabokommuner for å få skolegang, skrev Ha’aretz i januar 2013.

 

Jeg er en stolt rasist

Den venstreorienterte avisen har latt Gapso svare på kritikken.

– Ja, jeg er ikke redd for å si det høyt, å skrive det, undertegne det eller erklære det foran kamera: Nazareth Illit er en jødisk by og det er viktig at den forblir det. Dersom det gjør meg til en rasist, da er jeg det med stolthet, skriver Gapso.

Og da er jeg ikke alene om å være rasist, påpeker han. Rasismen går da helt tilbake til Abraham. “Til deg og til dine etterkommere gir jeg dette landet,” sa Gud til Abraham, ifølge 1. Mosebok. Da var Josva en rasist da han inntok landet. Theodor Herzl var en rasist da han skrev Jødestaten. Lord Balfour anbefalte etableringen av et jødisk hjemland. David Ben-Gurion med flere etablerte Jødisk Nasjonalfond. Rasistiske FN vedtok å opprette en jødisk stat.

– Vi kan sitte i Nord Tel Aviv å rope “rasisme” for å se opplyste og godhjertede ut i våre egne øyne. Vi kan bli sjokkert når en ordfører foretrekker at hans by, som er like ved siden av den største arabiske byen i Israel, opprettholder et jødisk flertall og ikke blir slukt opp av det arabiske område som omgir den. Det vil ikke være en eneste jøde i den framtidige palestinsk stat, men det er helt i orden. Det er ikke rasisme, skriver Gapso med bitende ironi.

Han avslutter sitt innlegg med følgende avsnitt:

“Nazareth Illit er en jødisk by. Mindre enn 20 prosent av innbyggerne er arabiske, og de nyter fulle kommunale og nasjonale rettigheter. Mange av dem er mine venner, og jeg liker og respekterer mange av dem. Jeg skulle ønske at jøder ble behandlet på samme måte som araberne i Nazareth Illit blir – ikke bare de jøder som levde i Europa i tidligere tider, men også de som bor i arabiske land i dag. Dersom det var tilfelle, var det ikke sikkert vi i Nazareth Illit hadde trengt å være “rasister”.”

 

Demografi og rasisme

Nesten alle jøder har flyktet fra det arabiske området (og i stor grad fra resten av det muslimske området også), og nesten ingen kan tenke seg å flytte tilbake ut fra den statusen alle slags minoriteter har der. Israel er det eneste ørlille området jødene har. Da er det meget rimelig, og overhodet ikke rasistisk, at jødene sørger for å få beholde flertallet i Israel, skriver Odd Myrland i kommentarartikkelen Demografi og rasisme.

 

Hva er rasisme?

Mange er raske med å heve rasismekortet mot jødene i Israel. Men dersom Gapso er rasist, er vel alle norske foreldre som uttrykker bekymring når norskspråklige elever kommer i mindretall på skoler også rasister? Hva når norsk venstreside og Frp går imot etablering av muslimske skoler? Eller hva når en stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet erklærer at sharialover aldri vil bli innført i Norge? Ligner ikke det mye på at Nazareth Illit alltid skal forbli jødisk?

 

Forrige artikkelIsrael setter nye EU-avtaler på vent
Neste artikkelIsrael- og Midtøsten-debatt i MIFF Oslo før stortingsvalget
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.