Diplomatisk seier for Israel om atomvåpen IAEA

De arabiske landene bestemte seg nok en gang for å bruke det årlige IAEA-møtet til å få vedtatt en resolusjon mot Israel. Men resolusjonen ble avvist med 51 mot 43 stemmer.

Den arabiske ligas IAEA-ambassadør Ramzy Ezzeldin Ramzy og IAEAs generalsekretær Yukiya Amano. (Foto: Dean Calma, IAEA Imagebank, flickr.com)
Den arabiske ligas IAEA-ambassadør Ramzy Ezzeldin Ramzy og IAEAs generalsekretær Yukiya Amano. (Foto: Dean Calma, IAEA Imagebank, flickr.com)

Araberlandene som er med i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) leverte i dag et ikke-bindende resolusjonsforslag hvor det blant annet ble uttrykt bekymring over “Israels atomkapasitet”.

USA advarte i forkant av møtene om at en slik resolusjon mot Israel, bare ødelegger for de diplomatiske tiltakene som blir gjort, for å gjøre Midtøsten til en atomfri sone. Men Den arabiske ligas IAEA-ambassadør, Ramzy Ezzeldin Ramzy, sa de følte seg tvunget til å fremme resolusjonsforslaget.

– Verden må vite at Israel ikke spiller noen konstruktiv rolle og at de har atomkapasitet, hevder han til Reuters.

Israel er det eneste landet i Midtøsten som skal sitte på atomvåpen, noe araberlandene og Iran har brukt til å sverte Israel internasjonalt i en årrekke. Som i en rekke andre sikkerhetsrelaterte spørsmål, er Israels politikk at de verken bekrefter eller avkrefter dette.

Nyhetsbyrået NTB melder fredag ettermiddag at arabernes resolusjonsforslag ble nedstemt med 51 mot 43 stemmer. NTB skriver også:

“I 2009 vedtok IAEA en resolusjon med oppfordring om at Israel må slutte seg til avtalen om ikkespredning av atomvåpen NPT. I 2010 ble en tilsvarende resolusjon stemt ned, og i 2011 og 2012 lot araberlandene være å fremme resolusjonsforslaget.”

Forrige artikkelRouhani tar med seg anti-zionistisk jøde til New York
Neste artikkelJamil: – Vi er klare for våpenhvile
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no