«Alt som er ille i Gaza, er likevel en million ganger bedre enn i Egypt»

Den syriske flyktningen Anas Katrgi har prøvd å bo både i Egypt og Gaza. Han foretrekker sterkt det siste.
Faksmile fra Aftenposten 11. oktober 2013.
Faksmile fra Aftenposten 11. oktober 2013.
Faksmile av hele Aftenpostens reportasje 11. oktober 2013.
Faksmile av hele Aftenpostens reportasje 11. oktober 2013.

Fredag 11. oktober har journalist Åshild Eidem en interessant reportasje fra Gaza-stripen i Aftenposten. Hun har besøkt restauranten Izmir, hvor de to syriske flyktningene Anas Katrgi og Wareef Kaseem Hamido har fått jobb.

Begge kommer fra Aleppo. Etter at de flyktet fra Syria, endte de i første omgang opp i Kairo. Men de lot seg lokke til Gaza da palestinske venner viste dem bilder av Middelhavet og Gazas hvite strender, forteller de til den norske journalisten.

– Jeg tenkte: Hva verre kan jeg se enn det jeg så i mitt eget land? Og alt som er ille i Gaza, er likevel en million ganger bedre enn i Egypt, sier Katrgi. Legg merke til at han sier Egypt, ikke Syria.

I likhet med nordmenn, har syrerne i årevis fått servert et fullstendig svartmalt bilde av situasjonen på Gaza-stripen hvor Israel får skylden for all ulykken. Katrgi er klar i sitt svar når Eidem spør ham om situasjonen i området var verre eller bedre enn han trodde på forhånd.

– Mye, mye bedre enn jeg ventet, sier han.

Her i Norge har medier, politikere og organisasjoner gjennomgående brukt en svært effektiv teknikk for å sverte Israel alene for situasjonen på Gaza-stripen. For å sikre at ingen må forstå at Israel ikke nødvendigvis kan legges til last for alt, har de passet seg vel for å sammenligne situasjonen på Gaza-stripen med situasjonen i nabolandene.

Men nå har vi fått svar fra en syrisk flyktning. Situasjonen på Gaza er en million ganger bedre enn i Egypt. Katrgi drømmer om en syrisk kakebutikk i Gaza.

Fra før har vi fått svar fra FN, og deres Human Development Index. På 2012-rangeringen ligger «Palestina (staten)» på 110. plass, foran Egypt på 112. plass, Syria på 116. plass. Palestinerne, til tross for alt man med rette og urette kan anklage Israel for, ligger litt under midt på treet blant verdens land i FNs måling av levekår. 186 landområder er med i rangeringen.

 

Relatert artikkel

Åpent brev til venner av palestinerne

Palestinerne har det heldigvis ikke like ille som noen vil ha det til, og er nærmere nasjonal selvråderett enn noen gang tidligere. Som deres venn er det særlig én ting du kan gjøre for å hjelpe!

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelConrad Myrland taler på markering av Krystallnatten i Hamar
Neste artikkelKjemper om å bli Jerusalems ordfører
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise