Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Er det rasisme når etiopiere ikke får gi blod i Israel?

Knesset-medlem Pnina Tamano-Shata. (Foto: Yesh Atid, via Wikimedia Commons)
Knesset-medlem Pnina Tamano-Shata. (Foto: Yesh Atid, via Wikimedia Commons)
Knesset-medlem Pnina Tamano-Shata får ikke gi blod til den israelske blodbanken. I Norge blir homofile og alle som har bodd sør for Sahara i fem år eller mer avvist.

Med ujevne mellomrom blir søkelyset rettet mot en side ved det israelske samfunnet: Folk, også jøder, med bakgrunn i Afrika, får ikke lov til å gi blod. Nylig ble et medlem av Knesset (Israels «Storting»), Pnina Tamano-Shata, nektet å gi blod fordi hun har etiopisk bakgrunn. Tamano-Shata kom til Israel tre år gammel. Hun har gjort militærtjeneste (den er obligatorisk også for kvinner i Israel) og er altså nå medlem av Knesset. Hun lurer på om ikke hennes blod er like godt som noen annens. Både i Israel og fra utlandet kommer det anklager om rasisme mot myndighetene som håndhever reglene.

 

Hva med Norge?

Hvordan er det så her hjemme? Når man googler på «blodgivere Afrika», får man opp blodbanken i Oslo. Der ser vi blant annet at «menn som har sex med menn [kan] ikke være blodgivere». Årsaken er at de som har det, er mer utsatt for smitte av bestemte sykdommer som ikke viser på tester før etter en tid. Vår helseminister, Bent Høie, har inngått partnerskap med en mann, og kan altså ikke være blodgiver i det helsevesenet han leder.

Om «blodgivning ved reise og utenlandsopphold» finner vi blant annet følgende om Afrika sør for Sahara (som inkluderer Etiopia): «Personer som har oppholdt seg i disse landene i 5 år eller mer sammenlagt, kan ikke bli blodgivere. Hvis man har partner som har oppholdt seg i disse landene i 5 år eller mer, kan man ikke være blodgiver.»

Etter denne regelen kunne Tamano-Shata ha gitt blod i Norge, siden hun kom til Israel som tre-åring, hvis hun da ikke blir rammet av regelen om partner. Kanskje grensen mellom rasisme og ikke rasisme går mellom 3 års og 5 års opphold i landene sør for Sahara?

Av avisene ser det for øvrig ut for at det ikke er denne regelen de israelske helsemyndighetene har lagt til grunn i dette tilfellet, men egenskapene blodet til noen grupper etiopiske jøder har. Jeg er overbevist om at dette er fastsatt etter strengt medisinske kriterier, på samme måten som forbudet mot blod fra «menn som har sex med menn» og reglene ved opphold i andre land er, i Israel og i Norge.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart