Er det rasisme når etiopiere ikke får gi blod i Israel?

Knesset-medlem Pnina Tamano-Shata får ikke gi blod til den israelske blodbanken. I Norge blir homofile og alle som har bodd sør for Sahara i fem år eller mer avvist.

Knesset-medlem Pnina Tamano-Shata. (Foto: Yesh Atid, via Wikimedia Commons)
Knesset-medlem Pnina Tamano-Shata. (Foto: Yesh Atid, via Wikimedia Commons)

Med ujevne mellomrom blir søkelyset rettet mot en side ved det israelske samfunnet: Folk, også jøder, med bakgrunn i Afrika, får ikke lov til å gi blod. Nylig ble et medlem av Knesset (Israels “Storting”), Pnina Tamano-Shata, nektet å gi blod fordi hun har etiopisk bakgrunn. Tamano-Shata kom til Israel tre år gammel. Hun har gjort militærtjeneste (den er obligatorisk også for kvinner i Israel) og er altså nå medlem av Knesset. Hun lurer på om ikke hennes blod er like godt som noen annens. Både i Israel og fra utlandet kommer det anklager om rasisme mot myndighetene som håndhever reglene.

 

Hva med Norge?

Hvordan er det så her hjemme? Når man googler på “blodgivere Afrika”, får man opp blodbanken i Oslo. Der ser vi blant annet at “menn som har sex med menn [kan] ikke være blodgivere”. Årsaken er at de som har det, er mer utsatt for smitte av bestemte sykdommer som ikke viser på tester før etter en tid. Vår helseminister, Bent Høie, har inngått partnerskap med en mann, og kan altså ikke være blodgiver i det helsevesenet han leder.

Om “blodgivning ved reise og utenlandsopphold” finner vi blant annet følgende om Afrika sør for Sahara (som inkluderer Etiopia): “Personer som har oppholdt seg i disse landene i 5 år eller mer sammenlagt, kan ikke bli blodgivere. Hvis man har partner som har oppholdt seg i disse landene i 5 år eller mer, kan man ikke være blodgiver.”

Etter denne regelen kunne Tamano-Shata ha gitt blod i Norge, siden hun kom til Israel som tre-åring, hvis hun da ikke blir rammet av regelen om partner. Kanskje grensen mellom rasisme og ikke rasisme går mellom 3 års og 5 års opphold i landene sør for Sahara?

Av avisene ser det for øvrig ut for at det ikke er denne regelen de israelske helsemyndighetene har lagt til grunn i dette tilfellet, men egenskapene blodet til noen grupper etiopiske jøder har. Jeg er overbevist om at dette er fastsatt etter strengt medisinske kriterier, på samme måten som forbudet mot blod fra “menn som har sex med menn” og reglene ved opphold i andre land er, i Israel og i Norge.

 

Forrige artikkelVesten foretrekker Assad
Neste artikkelKaddoumi bekrefter alliansen mellom halvmåne og hakekors
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no