Pro-arabisk eller anti-israelsk?

Hvordan skille mellom dem som er pro-arabisk og dem som er anti-israelsk? De sistnevnte støtter bare arabere i saker hvor det kan gå ut over israelske jøder.

Fra en anti-israelsk demonstrasjon i Cape Town i Sør-Afrika. Demonstrantene passer på å tråkke på et amerikansk og israelsk flagg. (Foto: Patrick Donovan, flickr.com)
Fra en anti-israelsk demonstrasjon i Cape Town i Sør-Afrika. Demonstrantene passer på å tråkke på et amerikansk og israelsk flagg. (Foto: Patrick Donovan, flickr.com)

Dow Marmur er liberal jøde. 26. mai 2014 hadde han en artikkel i sin faste spalte i Toronto Star. Artikkelen bygger på en tale han holdt til representanter for United Church of Canada, altså et kanadisk kirkesamfunn.

Et av hans hovedpoeng var slik, fritt gjengitt:

Bernard Lewis, den fremtredende historikeren med Midtøsten som spesialitet, skiller mellom å være pro-arabisk og å være anti-israelsk. Den som er pro-arabisk forsøker hele tiden å fremme saker som er gode for araberne. Den som er anti-israelsk støtter også araberne, men bare når det er jøder på den andre siden.

Jeg vil ta noen eksempler: Man støtter ivrig palestinerne når det samtidig kan brukes til å kritisere Israel. Når libanesere, jordanere, syrere eller andre er palestinernes motpart, er iveren vesentlig mindre.

De er veldig opptatt av at palestinerne er okkupert. De er vesentlig mindre opptatt av at tibetanerne er okkupert av Kina.

De er veldig engasjert i enhver urettferdighet, og “urettferdighet”, som rammer kristne der hvor jødene kan få skylda. Men de er oppsiktsvekkende lite engasjert i lidelsene kristne gjennomgår i muslimske land: Kopterne i Egypt, kristne i flyktningleirer i Irak og Jordan, hvordan kristne blir mishandlet av Hamas i Gaza, hvordan den kristne befolkningen gjennomgår en dramatisk reduksjon i de muslimske landene.

Hvorfor er så mange ledere i United Church of Canada av den typen som er mer anti-israelske enn pro-arabiske? Det undrer Marmur seg over.

Forrige artikkelUD fjernet feil etter kritikk fra MIFF
Neste artikkel– Dramatisk opprustning i Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no