Schabas anklages for anti-israelske holdninger

Mannen som skal lede FNs etterforskning av Gaza-krigen, sier han ikke vil la seg påvirke av noen av partene. Men spørsmålet er: Går William Schabas likevel til den nye oppgaven med et ensidig utgangspunkt?

William Schabas under et møte i FNs menneskerettighetsråd i 2011. (Foto: Jean-Marc Ferr, UN Photo)
William Schabas under et møte i FNs menneskerettighetsråd i 2011. (Foto: Jean-Marc Ferr, UN Photo)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Israelske myndigheter er ikke fornøyde med at William Schabas er blitt utnevnt til å lede FN-komiteen som skal etterforske krigen mellom Hamas og Israel sommeren 2014.  Schabes har rykte på seg for å ha en negativ holdning til Israel. Etter Gaza-krigen i 2008/2009 beskyldte han for eksempel Benjamin Netanyahu for krigsforbrytelser og IDF for bevisst å ramme sivile mål. Han hevdet også under en tidligere tale at det burde reises en sak mot den israelske statsministeren i Den internasjonale domstolen i Haag.

Dette er påstander israelske talsmenn har hentet fram igjen i lyset den siste tiden, for å få ham fjernet fra spesialkomiteen til FN. Men selv hevder Schabas at tidligere synspunkter og uttalelser ikke vil påvirke hans arbeid.

– Jeg hater ikke Israel og ønsker ikke å drøfte mine tidligere standpunkter om Israel. Jeg har hatt meninger før om Israel og Palestina, som ikke har noe å si for den pågående etterforskningen. Jeg vil legge mine overbevisninger til side under dette arbeidet og de vil ikke påvirke det, blir han gjengitt i Times of Israel.

 

Offer for personangrep?
Ifølge den canadiske juristen har Israel og USA drevet personangrep mot ham i full offentlighet, for å få ham fjernet.

– Israel har bevisst angrepet meg personlig. Jeg tror disse kom fra folk som er imot hele spesialkomiteen og har et negativt syn på Menneskerettighetsrådet. Selv om selveste Spider-Man hadde ledet komiteen, så hadde de gått til verbale angrep mot ham også, så det går ikke inn på meg.

Netanyahu kritiserte tidlig i august  Schabas fordi han ikke mener Hamas er en terrororganisasjon. For tre år siden var Schabas med å finansiere en menneskerettighetskonferanse i Teheran, som ble arrangert av en organisasjon med tette bånd til den daværende iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Leder i UN Watch, Hillel Neuer, skrev den gang en kommentarartikkel i New York Daily News, der han hevdet at hele konferansen var et PR-stunt fra iranerne som “ikke har noe med frihet å gjøre”.

 

Gaza-kritikk øker i styrke
Relatert til sommerens krig på Gaza-stripen, er EU stadig mer frustrert over tilbakevendende væpnede konflikter mellom Hamas og Israel de siste seks årene. Som resultat av volden er investeringene gjort i Gazas infrastruktur senere blitt ødelagt under israelske forsvarsoperasjoner, for så å bli bygget opp på nytt. Derfor sier EU-ambassadør i Israel, Lars Faaborg-Andersen, at de nåværende våpenhvileforhandlingene mellom Hamas og Israel ikke kan føre til at situasjonen fortsetter som før.

– Dersom det ikke blir gjort noe med situasjonen, er det betydelig fare for at volden kan blusse opp igjen. EU og Israel er enige om at status quo ikke kan fortsette. Derfor må vi ha to tanker i hodet parallelt på en gang: Først må vi få fjernet blokaden og gjenoppbygget Gaza-stripen så de kan eksportere og importere varer […] og deretter må vi samtidig ta med oss Israels sikkerhetsbehov i beregningen, sier den danske diplomaten.

Israel har foreslått EU-soldater på bakken inne på Gaza-stripen, som kan opprettholde lov og orden og konfiskere våpen, noe unionen vurderer som et positivt forslag. Forslaget blir avvist av Hamas.

Forrige artikkelHans Fredrik Grøvan i MIFF Lister: Israels venner på Stortinget
Neste artikkelBayit Yehudi åpner for ikke-religiøse medlemmer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -