Trakk forslaget om utvisning av Israel

Det palestinske fotballforbundet ga opp å overtale FIFA til å utvise Israel. I stedet fikk de FIFA til å nedsette en komité som skal ivareta de palestinske fotballspillerne. Israel støttet forslaget.

FIFAs verdenskongress stemte for å opprette en komité for å overvåke Israels behandling av palestinske fotballspillere. (Foto: Skjermdump fra FIFAs direkteoverføring på YouTube)
FIFAs verdenskongress stemte for å opprette en komité for å overvåke Israels behandling av palestinske fotballspillere. (Foto: Skjermdump fra FIFAs direkteoverføring på YouTube)

Jibril Rajoub er leder for det palestinske fotballforbundet og den palestinske olympiske komité. Han er nestleder i Fatahs sentralkomité, tidligere terrordømt og kjent for notorisk hyllest av og støtte til terrorisme mot Israel. I dag sto han foran FIFAs verdenskongress i Zȕrich og kritiserte Israel for å begrense bevegelsesfriheten til palestinske fotballspillere, og for å la israelske ungdommer spille fotball på Vestbredden.

Det var varslet på forhånd at han skulle presentere et forslag om å utvise Israel fra organisasjonen under påskudd av at Israel ikke følger idrettens ånd. Dette til tross for at FIFA har 208 nasjonale medlemsforbund, flere enn FNs nasjoner. Nord-Korea, Syria, Iran, Afghanistan og stort sett alle andre nasjoner har sine fotballforbund i paraplyorganisasjonen FIFA. Men ingen andre nasjoner enn Israel fikk reist utkastelsessak mot seg i forkant av verdenskongressen.

 

Fikk spesialkomité i stedet for utkastelse

Da Rajoub fikk ordet i ettermiddag overrasket han forsamlingen med å trekke utkastelsesforslaget. FIFAs president Sepp Blatter hadde jobbet for å få til nettopp dette den siste tiden før møtet. Rajoub sa til kongressen at flere titalls ledere for nasjonale fotballforbund hadde bedt ham droppe forslaget. Han valgte å etterkomme dette, og la i stedet fram et forslag han trygt kunne kalkulere med å ha mye bedre sjanser til å få gjennom. Etter å ha brukt god tid på å beskylde Israel for manglende samarbeidsvilje, ba han verdenskongressen om å nedsette en internasjonal komité som skal ha tre oppgaver:

– Sørge for overvåkning av hvordan Israel legger til rette for palestinske fotballspilleres bevegelsesfrihet. Det inkluderer også å overvåke det palestinske fotballforbundets muligheter til å innføre materiell og sponsorpenger fra utlandet.

– Sørge for granskning av anklager om rasisme mot palestinske fotballspillere fra israelsk offentlighet.

– Sørge for å gjøre vurderinger av israelske fotballklubbers aktivitet på Vestbredden. Rajoub mener fem klubber, for det meste ungdomsklubber, må forbys å spille kamper fordi de holder til på det han kaller okkupert palestinsk område. Han tok til orde for at spørsmålet bør bringes fram for FN, men dette er ikke med i vedtaket. Da Blatter oppsummerte vedtaket, la han vekt på at det kun er komiteen som bes om å involvere seg i spørsmålet om hvilke territorier det bør spilles fotball i, ikke andre instanser. FIFA selv kan etter reglementet ikke blande seg inn i politiske spørsmål, men Blatter forklarte at en slik flernasjonal overvåkningskomité likevel vil kunne gjøre det på mandat fra kongressen. Det gjenstår å se hvordan den kommende komiteen vil håndtere dette punktet.

90 prosent av de avlagte stemmene gikk i favør av forslaget. 165 stemte for. 18 stemte mot. 209 hadde muligheten til å stemme.

 

Israel støttet forslaget

Selv om forslaget åpenbart er med på å legge økt internasjonalt press på Israel i konflikten med palestinerne, og innebærer en grad av internasjonal innblanding som ingen andre fotballforbund utsettes for, valgte Israel å støtte forslaget.

Israels delegat Ofer Eini ba om ordet like etter Rajoubs presentasjon av forslaget. Blatter og FIFA-ledelsen brukte først litt tid på å diskutere om Israel i det hele tatt kunne få lov å komme til orde før avstemningen eller ikke, men etter å ha konsultert advokatteamet med mikrofonene avslått endte det med at Eini fikk lov å snakke til forsamlingen.

– Jeg er glad for at palestinernes leder har trukket forslaget om å utvise Israel. Hvis forslaget er slik det nå har blitt lagt fram vil vi støtte det og gi vår tilslutning til det, erklærte Eini.

– Jeg vil ikke rette noen pekefinger mot den palestinske siden, fordi fotball må tjene som en bro til fred – den freden vi alle vil ha. Jeg vil si til min venn Rajoub: Overlat til politikerne å drive politikk. Du og jeg må jobbe sammen. La oss gå sammen i felles innsats og drive så god fotball som vi kan. Jeg vil at vi skal samarbeide og omfavne hverandre. Alle sitter her som venner i denne fotballorganisasjonen. Det er alltid meningsforskjeller i enhver organisasjon, men hvis vi lytter til hverandre kan vi overvinne alle uenigheter, appellerte israelernes representant.

– Jeg håper at vårt samarbeid vil bli starten på en prosess som kanskje vil lede til fred mellom våre folk. Fotball er et forenende element, ikke et splittende, sa han.

Eini tok imidlertid avstand fra Rajoubs ønske om å bringe fotballkampene på Vestbredden fram for FN.

– Vi må ikke blande inn politikk i fotballen. All den uenighet vi har i FIFA må løses i FIFA. Vi kan ikke gå til et politisk system som FN for å løse våre problemer der, sa han.

Han stilte også spørsmål ved det palestinske ønsket om å stanse de fem fotballklubbene på Vestbredden.

– De fleste av dem er ungdomsklubber. Vil vi stanse barn fra å spille? Jeg vil at så mange barn og unge i Israel, Palestina og hele verden skal få spille. Det er FIFAs mål. Vi kan skape en bro for fred gjennom fotball.

 

Rajoub nølte lenge før han ville ta israeleren i hånden

Eini avsluttet innlegget sitt med å invitere Rajoub opp på podiet til et symbolsk håndtrykk for fred.

– La oss ta hverandre i hendene og si at herfra starter en ny vei. La oss ta hverandre i hendene her på podiet nå. Jeg inviterer deg til det, sa Eini.

Men han ble stående alene. Rajoub ble sittende med armene i kors uten å respondere.

– Om du ikke kommer opp hit, går jeg til deg for å ta deg i hånden, i alles påsyn, sa Eini.

Kameraet som sørget for direkteoverføringen ble da flyttet bort fra plattformen og over til oversiktsbildet over hele salen. Dermed ble ikke Rajous protester kringkastet fra nært hold. Men det ble ikke noe håndtrykk. I stedet fikk Rajoub ordet.

– Jeg er klar til å komme og ta deg i hånden, men la oss stemme først. Jeg og du vil samarbeide under paraplyen FIFA, men la oss først stemme over dette, sa han.

Etter at avstemningen var klar, gikk Eini målbevisst bort til Rajoub, som på siste forsøk tok imot israelerens utstrakte hånd.

– Nå er det opp til Israel å hjelpe til ved å dele litt mer med Palestina, var Sepp Blatters siste kommentar.

Verken han eller andre kommenterte Rajoubs støtte til terrorisme eller hvordan palestinsk idrett brukes av selvstyremyndighetene til å fremme støtte til terror og hindre normalisering av forholdet til Israel. Les om dette her: Hvordan palestinerne bruker fotball som våpen.

 

Jibril Rajoub (til venstre) aksepterte til slutt å ta israelske Ofer Eini (til høyre) i hånden. Først etter avstemningen og på Einis tredje initiativ ble dette håndtrykket noe av. (Foto: Skjermdump fra FIFAs direkteoverføring på YouTube)
Jibril Rajoub (til venstre) aksepterte til slutt å ta israelske Ofer Eini (til høyre) i hånden. Først etter avstemningen og på Einis tredje initiativ ble dette håndtrykket noe av. (Foto: Skjermdump fra FIFAs direkteoverføring på YouTube)
Forrige artikkelHvordan palestinerne bruker fotball som våpen
Neste artikkelGeorge Deek med ny fantastisk tale
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/