Villedende om palestinernes utdanning

Lokallagsleder i Palestinakomiteen hevder "den israelske okkupasjonen er et viktig hinder for at unge palestinere får en god utdannelse". Så feil er det tydeligvis mulig å ta!
Universitetsstudenter på Gaza 1. mai 2012. (Illustrasjonsfoto: Joe Catron, flickr)
Universitetsstudenter på Gaza 1. mai 2012. (Illustrasjonsfoto: Joe Catron, flickr)
  • Følgende artikkel er sendt som replikk til Ringerikes Blad. Redaksjonen har lovet at MIFFs artikkel kommer på trykk en av de første dagene.

De mest aktive lokallagslederne i Palestinakomiteen lar ingen anledning gå fra seg til å sverte Israel. Sverre Johnsrud fra Ringerike bruker starten på et nytt skoleår som påskudd. I Ringerikes Blad 26. august hevder han at «den israelske okkupasjonen er et viktig hinder for at unge palestinere får en god utdannelse».

Israel er ikke feilfrie, og den hundre år lange konflikten mellom jøder og arabere i området har utvilsomt ført til lidelse på begge sider. La oss for et øyeblikk legge til side debatten om hvem som har størst ansvar for lidelsene, og konsentrere oss om utdanning.

Å hevde at Israels okkupasjon er et hinder for skolegang er totalt bomskudd. Den palestinske akademikeren Gabi Baramski, som tidligere var president ved Bir Zeit-universitetet, har skrevet: «Før 5. juni 1967 fantes det ingen universiteter på Vestbredden og Gazastripen.»

Etter at Israel erobret områdene i en forsvarskrig i 1967, begynte en storstilt bygging av høyere utdanningsinstitusjoner. I dag har Vestbredden og Gazastripen 11 universiteter, 13 høyskoler og 19 community college-er [en type lavere høyskole med toårige studieløp, tilsv. svensk högskoleexamen].

Ifølge en offisiell publikasjon fra palestinske myndigheter har Vestbredden og Gazastripen «en befolkning på rundt 4 millioner og en av de høyeste per capita universitetsutdannede i den arabiske verden». Ifølge professor Joel Beinin, som ikke akkurat er kjent for å være pro-israelsk, og som har signert ethvert antiisraelsk opprop han har støtt på, har palestinerne nå «den høyeste relative andel av universitetsutdannede i den arabiske verden».

Palestinere i Libanon, som ikke har vært under israelsk okkupasjon, ligger for eksempel langt bak sine brødre på Gazastripen og Vestbredden. Den dagen palestinerne velger fredelig samarbeid med Israel, vil de få enda mer vitenskapelig og teknologisk utbytte av sine naboer. Den dagen Palestinakomiteen holder seg til fakta, vil nordmenn bli bedre utdannet om Midtøsten.

 

Kilde for utdanningsinformasjonen i denne artikkelen er fra MIFFs nye bok Løgnindustrien av Ben-Dror Yemini som lanseres i oktober.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise