MIFF klager på Googles søkeforslag

“Jødene har skylda” foreslår Google når du skriver “jødene har”. Og hva tror du Google foreslår hvis du begynner å skrive “Israel er”?

Skjermdump fra www.google.no 21. september 2015. Googles søkeforslag
Skjermdump fra www.google.no 21. september 2015. Googles søkeforslag "jødene har skylda" uthevet av MIFF.

Prøv å skrive “Israel er” i søkefeltet til Google. Dersom søkeselskapets tjeneste med å foreslå søkeuttrykk er skrudd på i din nettleser, vil du få forslaget “Israel er en terrorstat” som første alternativ.

Skjermdump fra www.google.no 21. september 2015. Googles søkeforslag "Israel er en terrorstat" uthevet av MIFF.
Skjermdump fra www.google.no 21. september 2015. Googles søkeforslag “Israel er en terrorstat” uthevet av MIFF.

Starter du et søk med “jødene har” får du opp “jødene har skylda” som første alternativ.

Hvorfor kommer Google med slike frastøtende forslag?

– Søkeuttrykkene du ser som en del av autofullfør-tjenesten bygger på hva andre har søkt på og innholdet til nettsider, forklarer Google på sin informasjonsside. Forslagene blir automatisk generert av en algoritme, uten menneskelig innblanding.

– Algoritmen er designet for å avspeile utvalget av info på nettet. Så akkurat som innhold på nettet, kan søkeuttrykkene du ser være rare eller overraskende, skriver Google.

Googles søkeforslag bekrefter nok en gang at mange nordmenn har et falskt bilde av Israel. Se et foredrag av Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, hvor han forklarer hvordan dette falske bildet blir skapt.

 

Skyld og terror

I januar 2013 hevdet lederne i Norges største moské at “jødedommens mediekontroll” i Norge er årsak til at mediene skriver negativt om islam. – Imamens uttalelser “bekrefter at det finnes en grunnleggende antisemittisme i store muslimske miljøer”, sa professor i journalistikk Rune Ottosen ved Høgskolen i Oslo.

De siste 28 år er drøyt titusen palestinere (de aller fleste av dem muslimer), stridende og sivile, drept i konflikt med israelske sikkerhetsstyrker. Det tilsvarer omlag én person i døgnet. Etter andre verdenskrig er antall muslimer drept i væpnet konflikt over 450 per døgn, og dødstall på samme nivå fortsetter til i dag.

Norge har de siste par tiårene årene deltatt i kriger som har krevd mange flere menneskeliv enn krigene og anti-terror operasjonene som Israel har vært involvert i samme periode. Men når man begynner å søke på “Norge er” i Google, er det helt andre forslag enn “en terrorstat” som kommer opp.

Når Israel har forsvart sine innbyggere mot rakettangrep fra voldelig islamistgrupper har landet blitt møtt med massiv fordømmelse i Norge. Mange av dem som fordømmer – både politikere og avisredaksjoner – har selv gitt støtte til norsk og mer brutal krigføring.

Skjermdump fra www.google.no 21. september 2015. Googles søkeforslag når man begynner å legge inn søkeuttrykket "Norge er".
Skjermdump fra www.google.no 21. september 2015. Googles søkeforslag når man begynner å legge inn søkeuttrykket “Norge er”.
Forrige artikkelNetanyahu i Moskva
Neste artikkelSterk steinkaster-støtte fra palestinske myndigheter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.