UNESCO-resolusjon unngår å nevne jødisk tilhørighet til Tempelplassen

FN-organet fordømmer Israel flere ganger og kaller landet "okkupasjonsmakt". Benjamin Netanyahu mener resolusjonen er absurd.
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)
Vestmuren og Tempelplassen i Jerusalems gamleby. (Illustrasjon: David Holt, flickr.com)

Palestinerne fortsetter arbeidet sitt i FN for å frata Israels rett til Tempelplassen. Torsdag foretok nemlig UNESCO en avstemning for å vedta en resolusjon om at Tempelplassen kun er hellig for muslimer, forteller Yedioth Aharonoth. Det var 26 land som avsto fra å stemme, mens 24 land stemte for resolusjonen. Det var kun seks land som stemte imot, deriblant USA og Storbritannia. Allikevel var det ingen europeiske land som stemte for, selv om Frankrike, Sverige, Slovenia, India, Argentina og Togo først hadde planlagt å stemme for denne resolusjonen. Israelske argumenter lyktes med å stanse det. Norge er ikke medlem av UNESCOs styre og hadde dermed ikke stemmerett.

Tempelplassen er det aller viktigste helligstedet for jøder, da dette er punktet hvor det første og det andre tempelet sto. I islam er det byene Medina og Mekka i Saudi Arabia som er helligst, men Tempelplassen er det tredje helligste stedet.

Ifølge i24news kommer det fram i utkastet av resolusjonen at Jerusalem anerkjennes som en hellig by for kristendommen, jødedommen og islam, men Tempelplassen omtales som hellig kun for muslimer. I tillegg blir Tempelplassen bare referert som Al-Aqsa moskeen og «Haram al-Sharif», det muslimske og arabiske navnet for stedet. Til og med Vestmuren blir omtalt som «Al-Buraq plaza», i stedet for å bruke det hebraiske navnet.

Dokumentet, som kan leses her, fordømmer Israel flere ganger og kaller landet «okkupasjonsmakt.»

Palestinerne krever også at en internasjonal delegasjon med eksperter blir sendt til de hellige stedene for å undersøke det de kaller ødeleggelse av historisk og arkeologisk arv utført av Israel. De påstår at dette har blitt gjort på flere måter, blant annet ved å bygge trikkelinjen i Jerusalem og ved å drive med arkelogisk utgraving.

Israel har sammen med USA prøvd å motarbeide det palestinske initiativet ved å redusere støtten hos de andre landene til palestinerne. Frankrike er blant landene som forandret mening og lovet at de skulle stemme mot forslaget. Senere kom det fram at Frankrike avsto fra avstemmingen.

Det israelske utenriksdepartementet sendt ut en brosjyre til alle delegasjonene i UNESCO, som forklarer den jødiske forbindelsen til Jerusalem og Tempelplassen.

Nå lurer Benjamin Netanyahu på hvilken bibel UNESCO har lest.

– Det absurde teateret fortsetter i UNESCO og i dag har organisasjonen tatt dens rareste avgjørelse ved å si at Israels folk ikke har noen forbindelse til Tempelplassen og Vestmuren, sa Israels statsminister.

– Selv om de ikke har lest Bibelen anbefaler jeg at UNESCO-medlemmer drar til Roma for å besøke Titusbuen, som ble bygd etter at romerne ødela Tempelplassen for 2000 år siden. Inngravert på buen kan man se en syv-armet menorah, som er symbolet for det jødiske folket og det jødiske landet, bemerket Netanyahu. Videre mente Netanyahu at det å frata Tempelplassens tilhørighet til jødedommen er som å si at den kinesiske muren ikke hører til Kina, eller at pyramidene ikke er egyptiske.

Israels permanente delegat til UNESCO, ambassadør Carmel Shama Hacohen, kommenterte at «Israel og det jødiske folket trenger ikke bekreftelse fra UNESCO på det spesielle forholdet mellom det jødiske folket og Jerusalem, særlig Tempelplassen.»

Avstemningen fant sted på torsdag i forkant av ratifiseringen av resolusjonen på mandag eller tirsdag neste uke, forteller Jerusalem Post. Allikevel er det liten grunn til å tro at beslutningen kommer til å forandres innen den tid. Det er de samme landene som skal stemme i neste uke.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise