Norge kutter i støtten til Israel-kritiske organisasjoner

Utenriksminister Børge Brende har mer enn halvert støtten de fikk da de rødgrønne styrte.
Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Clarissa Villondo, Verdensbanken, flickr)
Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Clarissa Villondo, Verdensbanken, flickr)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Da de rødgrønne hadde regjeringsmakt fikk Israel-kritiske og ikke-statlige organisasjoner som B’Tselem, Peace Now og Breaking the Silence 11,9 millioner kroner i samlet støtte fra Norge. Da Høyre- og Frp-regjeringen overtok ble støtten kuttet til 9,5 millioner kroner. I fjor ble den kuttet ytterligere til 5,4 millioner kroner, skriver NTB. Det mener daglig leder i MIFF, Conrad Myrland, er en god beslutning.

– Dette går absolutt i riktig retning. Det er viktig at alle typer overgrep blir gransket, og da er det feil om Norge skal bruke millioner av kroner på å ta israelske offiserer og soldater i den minste feil, når vi ikke bruker noe i nærheten av de samme ressurser på å granske påståtte og mistenkte overgrep i kriger som Norge selv eller våre nære NATO-allierte har deltatt i, sier Myrland.

Som MIFF har skrevet om tidligere, bruker norske og vestlige myndigheter millioner av kroner på organisasjoner som henger ut israelske soldater som krigsforbrytere. Samtidig blir norske og allierte soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet. Det er fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring.

Når Israel fører krig, er det en rekke organisasjoner som undersøker hvert eneste offer, om israelerne brukte sterkere våpen enn nødvendig, om det ikke hadde gått an å være mer forsiktig, om angrepet var nødvendig. Det skal ikke mye til før det er snakk om krigsforbrytelser. Forskjellen mellom den enorme iveren for å dokumentere og straffeforfølge israelske soldater og den totale mangelen på iver mot vestlige soldater ellers er ekstremt påfallende.

Effekten blir ekstreme misoppfatninger hos store deler av det norske folk – som for eksempel at 4 av 10 tror Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig. Effekten blir Israel-hat, og dermed også jødehat.

Organisasjonen Breaking the Silence, som består av tidligere israelske soldater som dokumenterer egne og medsoldaters påståtte overgrep mot palestinere, ble i fjor fratatt norsk støtte. Mange er kritiske til at organisasjonen bruker anonyme vitnemål, noe som gjør at påstandene de legger fram er vanskelig å imøtegå. UD sier støtten ble kuttet på grunn av andre store behov i andre deler av regionen.

– UD sier støtten til Breaking the Silence ble kuttet på grunn av «store behov i andre deler av regionen». Det må være et av årets understatements. Israel følger krigens regler «godt over gjennomsnittlig», og da er det bare rett og rimelig at Norge bruker våre ressurser i andre land i området hvor det pågår enorme krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene, sier Myrland.

Skal man overse eventuelle krigsforbrytelser som blir begått av israelske soldater? Nei, MIFF er for at israelske soldater skal behandles likt norske, danske, britiske, amerikanske, franske og andre vestlige soldater. Handlinger som har ført til straff for disse soldatene, skal føre til lignende straff for israelske. Men å ha regler for israelerne som man ikke på noen måte forsøker å gjennomføre for andre, er fundamentalt galt.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise