En jordansk journalist snakker høyt om forskjellene på israelsk og arabisk fengsel og okkupasjon

– I biblioteket til et israelsk fengsel er det mellom 30.000 og 40.000 bøker, sier Yousef Alawnah.

Yousef Alawnah. (Skjermdump fra Saudi 24, via MEMRI)
Yousef Alawnah. (Skjermdump fra Saudi 24, via MEMRI)

Tirsdag 12. juni ble den jordanske journalisten Yousef Alawnah intervjuet av tv-stasjonen Saudi 24. Han har tidligere sonet 30 måneder i israelsk fengsel fordi han ble domfelt for å ha smuglet eksplosiver.

– Jeg skammer meg når jeg tenker på forskjellen mellom israelske og arabiske fengsler. I biblioteket til et israelsk fengsel er det mellom 30.000 og 40.000 bøker, sier Alawnah.

– På arabisk? spør intervjueren.

– Ja, selvfølgelig. De har alle de viktige bøkene, historiebøker, bøker mot Israel og mot zionismen. Til og med Hitlers Mein Kampf er der. Vi hadde mulighet til å få kultur, til å lese og studere mange ting i fengsel. Fengsel var som en utdanningsinstitusjon. De første fangene hadde betalt en pris, men jeg må dessverre innrømme at i forhold til arabiske fengsler…

– Og det er ikke bare fengslene. Tenk på hva araberne har gjort mot hverandre. Dersom jødene okkuperte Syria eller Irak, ville de ha gjort alle disse tingene? Hadde jødene drept like mange syrere, palestinere, egyptere, jordanere, libanesere, irakere og andre som Irans militser drepte i Mosul eller i Aleppo? Nei. Har sunni-fangene i Irak bøker å lese? Fangene i de underjordiske fengslene til det syriske regimet. (…) Tror du de har bøker? spurte Alawnah retorisk.

Arabiske fanger i israelske fengsel har ikke bare hatt tilgang til bøker, men også fått gratis universitetsutdannelser. Utdanningstilbudet ble trukket tilbake for fanger dømt for terrorforbrytelser i 2011.

Det er MEMRI som har oversatt og tekstet intervjuet på engelsk.

 

Forrige artikkelBarna i Jerusalem takker norske Israel-venner for gaven etter 70-årsfesten
Neste artikkelMIFF inviterer til de første møter i Danmarks to største byer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.