– For Obama var ikke Israel noe viktig

Barack Obama får dårlige skussmål av tidligere Israel-ambassadør Vivian Bercovici.

USAs president Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Det hvite hus / Flickr.com)
USAs president Barack Obama. (Illustrasjonsfoto: Det hvite hus / Flickr.com)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Vivian Bercovici, Canadas tidligere ambassadør i Israel, hadde søndag 15. oktober foredrag på MIFF Forum på Gardermoen med temaet: Israels strategiske rolle i Trump-æreaen. Bercovici var ambassadør i Israel fra 2014 til 2016. Hun ble utnevnt til stillingen av Canadas tidligere statsminister Stephen Harper, som mange mener var verdens «mest Israel-vennlige statsminister» i årene han styrte fra 2006 til 2015.

– Jeg tror ikke man kan snakke om Trump uten å snakke om Obama. For jeg tror på mange måter at Trump var en reaksjon på Obama, fortalte Bercovici til forsamlingen.

Hun trekker spesielt fram ett eksempel som gjorde at USA mistet mye av sin makt og innflytelse i Midtøsten. Obama sa at bruk av kjemiske våpen ville være en rød linje i den syriske borgerkrigen. Men da Assad-regimet senere krysset denne linjen og brukte kjemiske våpen på sitt eget folk, uteble de store reaksjonene fra USA.

– Obama var helt uvitende om kulturen og mentaliten i Midtøsten, sa Bercovici.

Canadas tidligere ambassadør i Israel, Vivian Bercovici, hadde foredrag på MIFF Forum. (Foto: Bjarte Bjellås)
Canadas tidligere Israel-ambassadør, Vivian Bercovici, talte på MIFF Forum. (Foto: Bjarte Bjellås)

Blant annet skal Obama ifølge den tidligere ambassadøren ha sett på iranerne som forutsigbare og rasjonelle. Derfor mente han den beste måten å behandle dem på var ved å snakke med dem og vise dem respekt. Det var denne strategien som ledet til den omstridte atomavtalen med Iran. Den Israel har vært svært misfornøyd med.

– Hvorfor ble ikke denne såkalte avtalen knyttet opp mot sanksjoner? OK, jeg ser det hvis vi fjerner noen sanksjoner etterhvert som iranerne innfrir sine løfter, men neida. De fjernet alle sanksjonene med en eneste gang. Det er en veldig bra forhandlingsstrategi, å gi fra deg hele overtaket med en gang, sa Bercovici ironisk.

Hun stilte også spørsmål ved hvorfor ikke avtalen var knyttet opp mot å forhindre Irans massive støtte til terrorisme, eller deres utvikling av langdistanseraketter.

– Årsaken var at Obama egentlig ikke brydde seg. Obamas syn på verden og spesielt på Midtøsten er at det ikke er noe spesielt med Israel. Han mente at Israel ikke hadde noen spesiell rolle. Han så ikke på Israel som noe viktig i Midtøsten, og det demonstrerte han gjennom politikken sin. Det eneste positive med Obama var at han tvang sunni-muslimske land til å samarbeide med Israel, forklarte Bercovici.

Hele foredraget kan du se i opptak her;

Forrige artikkelNektes å konkurrere med israelsk flagg
Neste artikkelSlik rører du sammen mer Israel-hat og lar norske skattebetalere få regningen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -