– Israel er nødhavnen til min familie

Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund, understreket viktigheten av en jødisk stat.

Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om viktigheten av Israel som en nødhavn for verdens jøder. (Foto: Bjarte Bjellås)
Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om viktigheten av Israel som en nødhavn. (Foto: Bjarte Bjellås)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

MIFF Forum 2018 startet lørdag 13. oktober på Scandic Stavanger Airport. Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), var en av lørdagens foredragsholdere. Han brukte sin egen families historie som eksempel på hvorfor jødene er helt avhengig av å ha Israel som en nødhavn.

– Min var fra tysk jøde og min mor var polsk jøde. Deres familier visste at de måtte komme seg unna nazistene, men ingen ville ta imot dem. Jødene kunne ikke dra til Palestina-mandatet på den tiden, USA ville ikke ta imot dem, Australia ville ikke ta imot dem, Danmark og Norge ville ikke ta imot dem. Ingen ville ta imot de forfulgte jødene, forklarte Meyer.

Faren klarte å komme seg til Danmark og senere over til Sverige, men hele hans familie ble drept i nazistenes gasskamre. Hans mor var 13 år da hun havnet i konsentrasjonsleir, men hun klarte å overbevise nazistene om at hun var 18 år. Dermed endte hun i en arbeidsleir i stedet for gasskammeret.

– Min far og min mor så hele sin familie gå til grunne i gasskammerne. Min far endte opp med å være deprimert hele livet sitt. Han klarte aldri å føle glede igjen etter at han hadde forlatt sin familie igjen i Tyskland.

Meyer vokste opp sammen med familien i Danmark. Da han begynte på skolen hørte han andre barn prate om besteforeldre, tanter og onkler og fettere og kusiner. Dette var ord han aldri tidligere hadde hørt.

– Jeg visste ikke hva dette var, fordi jeg hadde ingen større familie. Jeg hadde ingen besteforeldre, onkler eller fettere. Alle var døde, sa han.

Meyer er glad for at han og familien i dag har en nødhavn, en nødhavn som deres forfedre ikke hadde da jødene ble forsøkt utryddet i Europa.

– Min nødhavn er Israel. Jeg kan ta min familie, barn og barnebarn og reise til Israel. Der vil vi bli tatt imot med kjærlighet som israelske statsborgere.

I tillegg til å være leder for Dansk Zionistforbund sitter Meyer også i ledelsen i den danske arbeidstakerorganisasjonen LO. I motsetning til norsk LO er ikke dansk LO like kritisk til Israel.

– Dansk LO er ikke som norsk LO. Norsk LO støtter boikottbevegelsen. Det gjør vi ikke i Danmark. Jeg vet ikke om det er på grunn av meg at de ikke gjør det. Det har naturligvis vært diskusjoner. Jeg synes det beste er å ta med folk fra fagforeningen og vise dem Israel. Da besøker vi både israelske og palestinske fagforeninger, så de kan se ting med egne øyner.

Meyer avsluttet foredraget sitt med et optimistisk håp for framtiden.

– Jeg tror det blir fred en gang i framtiden. Det er ingen annen løsning enn tostatsløsningen. Jeg har troen på et Israel og Palestina som lever i fred ved siden av hverandre.

Hele foredraget hans kan du se i opptak her:

Forrige artikkel9 av 10 palestinske menn sier de vil bruke vold for å beskytte sin ære
Neste artikkelVil gjøre Sverige til Europas mest Israel-vennlige land i løpet av få år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.