– Det var ingen krigsforbrytelse

Episoden fra Gaza-krigen da 21 medlemmer av Samouni-familien ble drept var ingen krigsforbrytelse. – Etterforskningen avkreftet fullstendig påstander om overlagt skade på sivile, hastverk og hensynsløshet med skade på sivile som følge eller kriminell uaktsomhet, skriver militærpolitiet.

Israelske styrker forlater Gaza i september 2005. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelske styrker forlater Gaza i september 2005. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Bombingen av Samouni-familiens hus ble beskrevet av Kanal 10 tirsdag som “den mest alvorlige operasjonelle feilen” under Gaza-krigen. Etter episoden ble anklagene om israelske krigsforbrytelser kraftig forsterket.

– Militæradvokat Danny Efroni har avgjort at etterforskningen fullstendig avkrefter de harde anklager om krigsforbrytelser rettet mot ulike deler av IDF, forklarer IDFs talsmannskontor.

Som en del av etterforskningen ble daværende brigadesjef i kampområdet, oberst Ilan Malka, forhørt under advarsel [om at tiltale kunne bli reist], skriver Yedioth Aharonoth. Malka har innrømmet at han godkjente bombing av bygget, men hevder han var ukjent med at sivile befant seg på innsiden. Luftfoto viste terrorister væpnet med panservern-raketter i området, opplyste Malka.

– Militæradvokaten fant at ingen av de involverte soldatene eller offiserene opptrådte uaktsomt, opplyser IDF, ifølge Israel Hayom.

På grunn av etterforskningen av Malka er hans forfremmelse utsatt. Nå er det ventet at forsvarssjef Benny Gantz vil forfremme han til brigader, men han vil trolig ikke få en operasjonell stilling, ifølge Israel Radio.

 

Reagerer på avgjørelsen

Den israelske menneskerettighetsgruppen B’Tselem mener det er uakseptabelt at ingen israelske offiserer blir dømt for episoden, “selv om det ikke skjedde med overlegg”.

Salah Samouni, en overlevende representant for familien, reagerer også sterkt på avgjørelsen.

– Vi vet at Allah vil straffe drapsmennene. Dersom de unngikk dom, kan de ikke unngå Allahs straffedom, sier Samouni.

 

Forrige artikkelPalestinske myndigheter feiret årsdagen til Abu Jihads død
Neste artikkelIngen kan true Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.