– Gaza tilbake til klanstyre

6. februar 2007 hadde Amos Harel en artikkel i Ha'aretz. Der gjengav han synspunkter fra Yuval Diskin, som leder Shin Beth, Israels sikkerhetstjeneste. Det følgende bygger på den artikkelen.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

6. februar 2007 hadde Amos Harel en artikkel i Ha’aretz. Der gjengav han synspunkter fra Yuval Diskin, som leder Shin Beth, Israels sikkerhetstjeneste. Det følgende bygger på den artikkelen.

Noen mener at Israel bør gjenokkupere hele Gaza for å få slutt på rakettene derfra og den storstilte våpensmuglingen fra Egypt til terrorgruppene der. Men Diskin mener at det kan føre til større problemer enn det løser. Dersom Israel gjør en slik okkupasjon som en kortvarig aksjon, vil terroren starte om igjen etter kort tid. Og dersom Israel blir stående, vil trolig det palestinske styret bryte endelig sammen. Det vil ikke kunne tilby befolkningen noen tjenester. Israel vil bli nødt til å gjenopprette en sivil administrasjon og få ansvaret for befolkningens liv og velferd.
Men hvis Hamas fortsetter å vokse seg sterkere og forbedre sitt terror-potensiale, kan Israel bli tvunget til en aksjon.

Dersom Egypt skulle begynne å gjøre noe for å begrense våpensmuglingen fra Sinai til Gaza, vil behovet for en israelsk aksjon bli redusert. Se artikkelen Egypt bryter avtaler om våpensmugling.

Tilbake til klanstyre
Det palestinske styret er i ferd med å bryte sammen, særlig i Gaza. Da går lojaliteten tilbake til klanen – storfamilien – slik det har vært tradisjonelt. Dette har igjen direkte sammenheng med hevn for dem som er drept i de ulike trefningene mellom palestinere i den senere tid. Blodhevn vil kunne hindre en våpenhvile selv om lederne vedtar den.

Diskin sier at palestinerne er nær en avtale om samlingsregjering [den er siden avtalt], og mener at det først og fremst skyldes at Mahmoud Abbas “foretrekker samling framfor konfrontasjon”.

Styrkeforhold
Diskin mener at styrkene fra Hamas er av bedre kvalitet enn Fatah-styrkene. Hamas-soldatene blir bedre trent. Men Fatah har fremdeles flere soldater. Diskin sier at Fatah-lederne i Gaza er kommet til at de ikke kan overleve [som ledere, mener han vel] uten at deres soldater er “fylt av kamp-ånd”. Det må vel bety at de opptrer aggressivt.

Ingen varig løsning med Hamas
Diskin mener at Hamas kan inngå kortsiktige avtaler med Israel. Men en varig løsning mellom Israel og Hamas er umulig. Etter Hamas’ grunnoppfatning er hele staten Israel (sammen med Midtøsten for øvrig) islamsk område og skal styres av muslimer. Det er ikke mulig med noe kompromiss på det, det ville være å svikte Islam.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVurderer å overføre jordanske fanger
Neste artikkelIngen nådetid for Ashkenazi
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise