Hvorfor avviser Israel våpenhvile?

Etter å ha angrepet Israel med over 200 raketter på mindre enn to uker ber Hamas om ny våpenhvile som skal omfatte både Gaza-stripen og Vestbredden. Hvorfor avviser Israel forslaget?
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

For det første har Israel svært dårlige erfaringer med den forrige våpenhvilen som bare gjaldt for Gaza-stripen. Avtalen ble inngått 26. november 2006.

Allerede første dagen av “våpenhvilen” slo elleve Kassam-raketter fra Gaza-stripen ned på israelsk territorium. Våpenhvile-perioden har fortsatt som den begynte. Nesten daglig har raketter spredt terror og ødeleggelse blant sivile israelere i området rundt Gaza-stripen. Islamsk Jihad stod bak de fleste angrepene de første månedene, men Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene gjorde ingen virkningsfull innsats for å stanse dem.

De siste ukene har intensiteten i bombardementet økt kraftig, og terrorcellene til regjeringspartiet Hamas har igjen involvert seg betydelig i angrepene. Mandag 21. mai krevde en Kassam-rakett livet til Shirel Freedman (32). Flere tusen av innbyggerne i den israelske byen Sderot er evakuert.

Etter at Israel gjennom hele våpenhvile-perioden viste stor tilbakeholdenhet, begynte IDF å slå tilbake på Kassam-terroristene i forrige uke. Representanter for den israelske regjering har også truet toppledelsen i Hamas på livet. Mange i Israel mener dette har presset Hamas til å be om ny våpenhvile.

Israel vil imidlertid ikke gi terrororganisasjonen en ny periode hvor de kan ruste opp fritt. Hamas har ikke bare oversett og støttet rakettangrep i “våpenhvile”-perioden, de har også styrket seg kraftig militært og smuglet inn en mengde våpen til Gaza-stripen. Israelske kilder sier Hamas har bygd opp en hær på minst 6.000 soldater.

Den andre grunnen til at Israel avviser palestinernes bønn om våpenhvile, er kravet om å inkludere Vestbredden i en ny avtale.

Israel har sett hvordan terrororganisasjonene på Gaza-stripen har utnyttet våpenhvile-perioder til å ruste opp og gjennomføre intensiv militær trening. Det er bare de omfattende israelske sikkerhetstiltakene på Vestbredden som forhindrer en liknende utvikling der. Ved hjelp av arrestasjoner, kontrollsperringer og nålestikks-operasjoner har IDF klart å redusere terroren fra Vestbredden til et minimum de siste årene. Dersom Israel går med på en våpenhvile vil friheten til å bekjempe terrororganisasjonene bli svært innskrenket.

– Det er urimelig av den palestinske regjeringen å kreve innføringen av en våpenhvile på Vestbredden. Det eneste som hindrer at volden bryter ut på Vestbredden er den konstante aktiviteten til de israelske forsvarsstyrkene og sikkerhetstjenesten Shin Bet, påpeker avisen Ha’aretz i en lederartikkel.

En israelsk regjeringskilde avviser kategorisk at Israel vil gå med på noen våpenhvile som inkluderer Vestbredden.

– Hamas skal ikke få noen belønning for opptrappingen [i rakettangrepene] som de startet, sier kilden til Jerusalem Post.

På det nåværende tidspunkt vil ikke Israel bli med på noen våpenhvile når det gjelder Gaza-stripen heller. Selv om rakettangrepene skulle avta i intensitet, vil IDF fortsette å slå ned på terrororganisasjonene, først og fremst med luftangrep.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelRammet pengestrømmen til Hamas
Neste artikkelTett løp mellom Ayalon og Barak
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise