Hva sviktet da Hamas vant makten?

PA-formann og Fatah-leder Mahmoud Abbas nedsatte en kommisjon som skulle finne ut hvordan Hamas kunne overta kontrollen over Gaza med så liten motstand fra hans organisasjon Fatah.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Kommisjonens leder heter Tayeb Abdel Rahim. Palestinerne kaller den “Tayebograd-kommisjonen” (etter den israelske Winograd-kommisjonen, som tok for seg Libanon-krigen sommeren 2006). Fatah-kommisjonen har nå framlagt en rapport.

Vår kilde er en artikkel 2. august 2007 på jpost.com (Jerusalem Post) av den arabiske reporteren Khaled Abu Toameh.

Ingen kritikk av toppen
Mens den israelske kommisjonen tar for seg alle ledd, fra statsministeren og nedover, er den palestinske annerledes. Lederen i PA, Mahmoud Abbas, får ingen kritikk, heller ikke hans nærmeste medarbeidere.

Sikkerhetsfolk får skylden
De som får skylden for Hamas’ lettvinte seier, er 60 sikkerhetsoffiserer og politiske ansatte i Gaza som droppet ut og flyktet til Vestbredden og Egypt i stedet for å bli på sin post. Fatah har gitt alle sikkerhetsoffiserene i Gaza sparken eller tvunget dem til å si opp sin stilling.

Protester fra Fatah
Det meste av kildeartikkelen vår målbærer synspunktene til gruppene som har fått skylden for at Hamas kunne lykkes så lett med kuppet. De mener at rapporten er dypt urettferdig og at Abbas, har mesteparten av skylden.

Han skulle ikke latt Hamas delta i valget uten at de først anerkjente Oslo-avtalene og det palestinske styret som den legitime myndigheten i de palestinske områdene.

Abbas var altfor svak overfor Hamas etter at Hamas vant valget. Hamas-lederne gjorde alt de kunne for å undergrave Abbas’ styre. Abbas gjorde for eksempel ingenting for å hindre Hamas i å opprette og drive sin paramilitære styrke. Han utstedte riktignok et “dekret” som gjorde styrken ulovlig, men gav aldri sine egne styrker ordre om å slå ned på Hamas-styrken.

Hans egne sikkerhetsfolk advarte om at Hamas bygget opp til et kupp: De trente opp folk og smuglet våpen inn i Gaza-stripen. Men Abbas var mest opptatt med å forhandle med Hamas-lederne. Dette gjaldt også etter trefninger (minst tre store) før kuppet i midten av juni.

Samarbeidserklæringen som Saudi-Arabia presset gjennom i Mekka ble begynnelsen på nedtellingen. Den gav Hamas tid til å forberede kuppet.
Desillusjonerte Fatah-aktivister legger åpenlyst skylden på “den gamle garden” i Fatah-ledelsen. De mener at det bare er et tidsspørsmål før grasrota i Fatah gjør opprør mot Abbas og hans folk.

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise