“Ikke for enhver pris”

Situasjonen blant palestinerne er så uoversiktlig at det uansett blir galt å underskrive vidtrekkende avtaler nå.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det mener Yoel Marcus, som er en israelsk kommentator. Marcus skriver i venstresidens avis, Ha’aretz, og tilhører selv den sekulære venstresiden. Det følgende er fri gjengivelse av en artikkel han hadde på haaretz.com den 31. oktober 2007.

Flytende
Det er planlagt en konferanse om Midtøsten i Annapolis i Maryland i USA, ikke så langt fra Washington DC. Foreløpig flyter alt. Det er uklart hva slags møte det skal være, hva de skal ta opp og hvem som skal komme. Tidspunktet er 26. november, eller kanskje i desember eller over nyttår, før eller etter at statsminster Olmert blir operert for prostatakreft.

Rices ”baby”
Konferansen og samtalene rundt det er ”babyen” til den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice. Det er ment, skriver Marcus, som en avskjedsgave til president Bush.     Tanken er å invitere europeiske land (EU), Russland og alle muslimske land som er villige til å anerkjenne Israel etter grensene fra før seksdagerskrigen i 1967. Det blir taler, men ikke forhandlinger. Alt som sies, skal være bestemt på forhånd.

Saudi-Arabia har gjort det klart at landet vil kreve en ”rett til å vende tilbake” for de arabiske (palestinske) flyktningene fra 1948. [Det betyr at jødene vil komme i mindretall igjen og dermed være tilbake i den samme situasjonen som de har århundrers erfaring med: Ikke noe sted hvor de kan være frie og styre sin egen skjebne.] Hvis saudiene holder fast på det, blir de ikke invitert på konferansen, skriver Marcus.

Bushs syn
Bush mener at palestinerne må stanse terroren. Israel må avvikle en del av bosetningene. Hans mål er to stater som lever fredelig side om side. Men han vil ikke risikere Israels sikkerhet.

Rice har lenge presset Israel til innrømmelser mange israelere mener er farlige. Men president Bush har gitt beskjed om at Rice ikke får presse Israel til noe som statsminister Olmert mener truer Israels sikkerhet. [Mange israelere frykter for hva Olmert kan ha gått med på.]

Palestinerne splittet
Ett av problemene er at enhver avtale Abbas måtte inngå, bare vil bli godtatt av halvparten av palestinerne – ikke dem som stemmer Hamas. Ethvert kompromiss Abbas måtte inngå, vil svekke ham overfor de fleste palestinerne. En slik avtale er ikke verd papiret den er skrevet på. Og før eller siden kan resten av det palestinske området falle i hendene på Hamas, som er blitt betydelig styrket militært etter at Israel trakk seg ut av Gaza.

Erfaringene fra Gaza
Det som skjedde da Israel trakk seg ut av Gaza, har gjort oss [venstresiden] ”dypt såret og skuffet”, skriver Marcus. Sderot og andre byer nær Gaza har ikke fått fred et øyeblikk, rakettene hagler.

Alt tyder på at palestinerne enda en gang vi leve opp til sin gamle vane om ”aldri å la en anledning gå fra seg til å la en anledning gå fra seg” til å opprette en selvstendig stat.

Olmert må dra til Annapolis som ”herr Fred”, men han må opptre som ”herr Sikkerhet” når han er der. Konferansen er grei nok, men ikke for enhver pris, skriver Marcus.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelAnti-Rabin på fotballkamp
Neste artikkelSkyhøye oljeinntekter skaper ny maktbalanse
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise