– Hamas bruker forsyninger til krig mot Israel

Israel får kraftig internasjonal kritikk hver gang de stenger grenseovergangene til Gaza-stripen. De israelske myndighetene mener Hamas bærer hele ansvaret for den humanitære situasjonen på Gaza-stripen.

Her følger en oversettelse på norsk av en rapport om Gaza-situasjonen (ekstern lenke til engelsk tekst) som israelske myndigheter publiserte 6. mars 2008:

 

Hamas står ansvarlig
Gaza-stripen ble brutalt og ulovlig tatt over av terrororganisasjonen Hamas (sommeren 2007). Alle mulige humanitære leveranser til Gaza-stripen blir utnyttet av Hamas til deres eget formål. Grenseovergangene, som benyttes til humanitære formål, blir brukt av Hamas til å sende terrorister som skal angripe israelske sivile. Overgangene som skulle åpne for humanitær hjelp til Gazas befolkning blir også utsatt for angrep.

 

Til tross for dette forblir Israel forpliktet til humanitær innsats på Gaza-stripen, og handler etter denne forpliktelse.

 

Hovedansvaret for enhver hendelse inne på Gaza-stripen etter at Israel trakk seg ut og avviklet alle bosetninger der, hviler på terrororganisasjonen Hamas. De er de som bør svare for all kritikk.

 

Mangel på medisiner
Etter ønske fra det internasjonale samfunn har 84 overføringer (av medisiner) blitt godkjent så langt i 2008. Hamas har tatt kontroll over leveransene, og i stedet for å fordele disse ut til sykehusene blir de sendt til Hamas egne institusjoner for å tjene deres hensikter.

 

Til dags dato har ingen medisiner eller medisinsk utstyr blitt nektet inngang til Gaza-stripen. Tvert i mot, alt medisinsk materiell blir prioritert. Staten Israel står ikke ansvarlig for å fremskaffe medisinsk utstyr til Gaza-stripen.

 

Elektrisitet
Overføringen av elektrisk kraft til Gaza-stripen er ikke redusert. Ser man nærmere på hvor kraften kopmmer fra, ser man det motsatte:

Fra Egypt: 17 MW
Gaza kraftverk: 60 MW
Fra Israel: 214 MW

 

Israel hjalp til med å få transformatorer fram til kraftverket i Gaza, og med å få på plass utenlandske teknikere som kunne utføre vedlikehold på andre transformatorer.

 

For kun to uker siden ble kraftnettet i Gaza reparert. Alt som var koblet opp mot det, slik som pumpestasjoner og kloakkpumpene, var i fungerende stand. Reparasjonene ble utført under ild fra snikskyttere fra Hamas, noe som gjorde det nødvendig å jobbe med pansrede kjøretøyer og om natten.

 

Drivstoff
Hamas står også ansvarlig for drivstoffsituasjonen. Det er uklart hvorfor Hamas ikke fordeler drivstoffet som ankommer området, til bruk i ambulanser, vannpumper og andre humanitære behov. Mengden drivstoff som når fram til Gazastripen er nok til at denne får dekket alle sine humanitære behov, og støttes av Høyesterett (i Israel). Aktuelle tall viser at mengden drivstoff overgår grunnleggende behov i størrelsesorden tre til én.

 

Overføringene av drivstoff blir også beskutt. 3. mars 2008 ble en tankbil på vei fra Nahal Oz til Gaza-stripen beskutt av snikskyttere.

 

Den eneste logiske konklusjon på dette er at Hamas holder unna drivstoff som ankommer Gaza-stripen, og benytter det til egne formål.

 

Kloakk
Israel har satset mye på å få overført sement og rørledninger til bruk i rehabilitering og utvikling av kloakknettet på Gaza-stripen. Hamas, derimot, tar disse materialene og benytter dem til produksjon av Kassam-raketter.

 

Helse
Israel lar fortsatt palestinere få komme fra Gaza-stripen og inn i Israel for å motta medisinsk behandling ved israelske sykehus. I løpet av 2007 fikk 14.000 palestinske pasienter og pårørende lov å komme til Israel for slik behandling. Dette tilsvarer 90 prosent av alle henvendelser om medisinsk behandling, som alle behandles individuelt.

 

 

Dette blir også utnyttet av medlemmer fra Hamas, som har forsøkt å komme seg inn i Israel under påskudd av å søke behandling. Den egentlige hensikten er å utføre terrorhandlinger mot israelske sivile.

 

Oppsummering
Det finnes ikke noe annet land i verden som opplever at deres grenseoverganger, som benyttes av diplomater, ansatte i frivillige organisasjoner og til transport av medisinsk utstyr, mat og andre varer, er under konstant beskytning. Til tross for dette tillater Israel flyten av hjelpetransporter.

 

Det internasjonale samfunnet burde rette sin anklagende finger mot den siden som står ansvarlig for beskytningen av disse overgangene, nemlig terrororganisasjonen Hamas. Det er veldig trist at de fortsetter å ramme grenseovergangene, som har som sin eneste hensikt å kanalisere den humanitære hjelpen til befolkningen på Gaza-stripen.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelStrategisk angrep mot den religiøse høyresiden
Neste artikkelIsrael angrepet med minst 15 Kassam-raketter
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise