Hamas styrker kontrollen på Gaza-stripen

Etter at Hamas vant det palestinske valget i januar 2005, delte det makten med Mahmoud Abbas, som var den valgte presidenten. Men sommeren 2007 tok Hamas makten alene i Gaza ved et blodig kupp.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

I juli 2008 gikk en bombe av i Gaza. Hamas skyldte den på Fatah (den organisasjonen Abbas overtok lederskapet av etter Arafat), og satte i gang en kraftig utrenskning av Fatah-elementer. Alle kontorer og organisasjoner med tilknytning til Fatah ble stengt, Hamas-politi holder nå vakt over tomme bygninger. De siste væpnede Fatah-tilhengere, Hilles-klanen, ble overvunnet i et slag. Dusinvis av Hilles-folk flyktet til Israel og videre til Vestbredden. Andre ble arrestert.

Lederne av lærer-organisasjonen sitter på Vestbredden [og har tilknytning til Fatah]. De prøvde å presse Hamas ved å erklære lærerstreik. Hamas sparket tusener av streikende lærere og erstattet dem med ledige akademikere. Dermed finnes det et stort antall personer som står i takknemlighetsgjeld til Hamas.

Legene forsøkte også en streik, men de ble presset tilbake til arbeid. I byråkratiet sitter nå Hamas-folk og all opposisjon er brakt til taushet. Folk er redde for å snakke fritt.

Dagliglivet fungerer
Gazas økonomi holder hodet over vannet, riktignok bare så vidt, tross en blokade som Israel og Egypt har gjennomført siden Hamas tok makten. Men fordi Israel lar livsviktige varer slippe gjennom, og fordi store mengder av alle slags varer (inkludert våpen av mange slag) blir smuglet ganske åpenlyst gjennom et stort antall tunneler, fungerer økonomien ganske greit. Prisen på en pakke Marlboro sigaretter var 56 kroner for et år siden, nå er den 20 kroner. Nesten alle mulige slags andre varer er å få kjøpt.

Gatene i Gaza er renere og tryggere enn på lenge. Trafikklysene fungerer. Noen gater er asfaltert. Et nytt barnesykehus er åpnet. Og det er blitt lov og orden, ikke det kaoset som ofte har preget Fatah-styrte områder.
Hamas-styret har ikke gått så langt som noen fryktet i å tvinge gjennom islamisering.

Lønninger
Abbas betaler fortsatt lønn til 70.000 offentlig ansatte i Gaza som er lojale og ikke vil arbeide for Hamas-styret. Men stanser lønnsutbetalingene, stanser nok lojaliteten også. Samtidig tjener disse lønningene til å holde Gazas økonomi flytende på et vis.
Hamas har selv ca. 20.000 ansatte. Pengene smugles inn, det tas inn skatt i Gaza og Hamas får støtte fra Iran og mange muslimske privatpersoner over store deler av verden.

Ingen lovlig president
Abbas’ valgperiode som president går ut i januar 2009. Fatah sier at loven er endret slik at han kan sitte ett år lenger. Men Hamas mener at formalitetene rundt vedtaket ikke holder, så loven gjelder ikke. Hamas vil derfor utpeke sin egen president når Abbas’ periode etter deres mening går ut.

At det ikke finnes noen anerkjent president, vil ikke gjøre konfliktsituasjonen lettere. Stadig mer peker i retning av at Vestbredden og Gaza offisielt skiller lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelige forhandlinger
Slik sitasjonen er, har ikke Abbas mye å slå i bordet med i forhandlinger om samlingsregjering, og det blir enda verre når Hamas mener at han ikke er president lenger.

Det er vanskelig å få øye på noe som kan svekke Hamas’ stilling i Gaza. [Det er, ifølge andre kilder, større fare for at Hamas overtar Vestbredden også.]

Kilde: En artikkel fra Associated Press, gjengitt på jpost.com (Jerusalem Post) 22. oktober 2008.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael vil ikke la Iran få atomvåpen
Neste artikkelRakettregnet fortsetter
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise