FN-resolusjon om Gaza

Torsdag 8. februar vedtok FNs Sikkerhetsråd en resolusjon om situasjonen i Gaza. Resolusjonen ble vedtatt med 14 stemmer mot null, USA avstod fra å stemme. Forklaringe USAs utenriksminiser Condoleeza Rice gav, var at USA vil se hva Egypts mekling fører til.

Teksten var basert på et utkast skrevet av Storbritannia med støtte av USA og Frankrike. Arabiske stater fikk gjort endringer i utkastet før det ble vedtatt.

Resolusjonen tar til orde for en øyeblikkelig, varig og fullt ut respektert våpenhvile som skal føre til at Israel trekker sine styrker ut av Gaza.

Den fordømmer all vold og fiendtlighet rettet mot sivile og alle terrorhandlinger.

Den ber FNs medlemsstater om å intensivere arbeidet for å skape ordninger og garantier i Gaza for å understøtte en varig våpenhvile og ro, inkludert å forhindre ulovlig handel av våpen og ammunisjon [til Hamas i Gaza] og sikre at grenseovergangene blir gjenåpnet.

Resolusjonen krever at humanitær hjelp må få komme uhindret fram.

Vedtaket er positiv til «humanitære korridorer» [at krigen stanser noen timer hver dag] og oppfordrer palestinerne [Fatah og Hamas] til å forsone seg og gjenoppta arbeidet å oppnå en fred mellom Israel og palestinerne hvor to demokratiske stater, Israel og Palestina, lever side om side.

Israel er stort sett fornøyd med resolusjonen. Den inneholder et formelt problem: Som medlemsstat er Israel formelt bundet av resolusjonen, men Hamas (som ikke er stat) er det ikke. Men Israel tolker signalene fra USA og andre land slik at det ikke er våpenhvile før også Hamas respekterer vedtaket i rimelig grad. Den britiske utenriksministeren sa blant annet at de alle var oppmerksomme på at fred blir skapt «på bakken», mens resolusjoner blir skrevet i FN.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise