FN-resolusjon om Gaza

Torsdag 8. februar vedtok FNs Sikkerhetsråd en resolusjon om situasjonen i Gaza. Resolusjonen ble vedtatt med 14 stemmer mot null, USA avstod fra å stemme. Forklaringe USAs utenriksminiser Condoleeza Rice gav, var at USA vil se hva Egypts mekling fører til.

Teksten var basert på et utkast skrevet av Storbritannia med støtte av USA og Frankrike. Arabiske stater fikk gjort endringer i utkastet før det ble vedtatt.

Resolusjonen tar til orde for en øyeblikkelig, varig og fullt ut respektert våpenhvile som skal føre til at Israel trekker sine styrker ut av Gaza.

Den fordømmer all vold og fiendtlighet rettet mot sivile og alle terrorhandlinger.

Den ber FNs medlemsstater om å intensivere arbeidet for å skape ordninger og garantier i Gaza for å understøtte en varig våpenhvile og ro, inkludert å forhindre ulovlig handel av våpen og ammunisjon [til Hamas i Gaza] og sikre at grenseovergangene blir gjenåpnet.

Resolusjonen krever at humanitær hjelp må få komme uhindret fram.

Vedtaket er positiv til “humanitære korridorer” [at krigen stanser noen timer hver dag] og oppfordrer palestinerne [Fatah og Hamas] til å forsone seg og gjenoppta arbeidet å oppnå en fred mellom Israel og palestinerne hvor to demokratiske stater, Israel og Palestina, lever side om side.

Israel er stort sett fornøyd med resolusjonen. Den inneholder et formelt problem: Som medlemsstat er Israel formelt bundet av resolusjonen, men Hamas (som ikke er stat) er det ikke. Men Israel tolker signalene fra USA og andre land slik at det ikke er våpenhvile før også Hamas respekterer vedtaket i rimelig grad. Den britiske utenriksministeren sa blant annet at de alle var oppmerksomme på at fred blir skapt “på bakken”, mens resolusjoner blir skrevet i FN.

Forrige artikkelVille vi ikke alle forsvart oss?
Neste artikkelGabriel Edlands appell under støttemarkeringen for Israel 8. januar
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no