Åpner grensene for alle sivile varer

Den israelske regjering har vedtatt å oppheve alle restriksjoner på sivile varer inn til Gaza-stripen. Også byggevarer vil slippe inn i området når det blir sikret at disse vil bli brukt til sivile prosjekter.

Sikkerhetsutvalget i Israel gjorde et prinsippvedtak på dette allerede i midten av forrige uke. Deretter måtte Israel bruke noen dager på å få med seg Egypt og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) på endringene. Den nye planen er utarbeidet i tett samarbeid med Midtøsten-utsending Tony Blair og USA. Det endelige vedtaket ble fattet i det ukentlige regjeringsmøtet i Jerusalem søndag.

Det var Olmert-regjeringen, i samarbeid med Egypt og PA, som innførte restriksjoner på leveranser til Gaza i 2007, etter at Hamas hadde tatt makten fra PA i området i et blodig kupp. Israel har de siste ukene stått overfor økt internasjonalt press til å oppheve blokaden av Gaza-stripen. For Israel er det viktigst å videreføre sjøblokaden, for å hindre store våpenleveranser til Hamas. Netanyahu-regjeringen ønsker å imøtekomme det internasjonale presset med å lette på mulighetene til leveranser over land.

Fra godkjent-liste til svarteliste
De siste tre årene er leveranser til Gaza-stripen styrt av en liste over godkjente varer. Drøyt hundre ulike varer har fritt kunnet overføres, en liste som ble oppdatert med noen måneders mellomrom. På den siste versjonen av listen skal det ha vært 114 godkjente varer, ifølge journalist Barak Ravid i Ha’aretz. Listen har fått mye intern kritikk i Israel, fordi det ofte ikke var noen logisk forklaring på hva som slapp gjennom og ikke.

Nå erstattes denne listen med en svarteliste, som inneholder våpen og materialer som kan brukes til våpenproduksjon. Alt annet kan i prinsippet fritt overføres.
Store mengder byggematerialer vil også slippe inn på Gaza-stripen, øremerket til prosjekter som er godkjent av PA. FN skal overvåke bruken av byggematerialer nøye, slik at Hamas ikke tar i bruk disse til å bygge militære anlegg.

– Israel ønsker å holde våpen og materialer som Hamas bruker til terror- og rakettangrep mot Israel borte fra Gaza-stripen. Alle andre varer vil slippe inn, sa statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

Etter Gaza-krigen i januar 2009 har Israel sluppet en svært begrenset mengde byggevarer inn på Gaza-stripen, til et lite antall prosjekter.
I vedtaket fra regjeringen varsles det også at Israel vil forplikte seg til raskt å overføre til Gaza alle humanitære varer som blir levert i Ashdod havn.

– Etter dette vedtaket vil det internasjonale fokuset være på Kassam-rakettene som Hamas avfyrer og ikke på korianderfrøene som Israel ikke slipper inn på Gaza-stripen, sier en kilde ved statsministerens kontor.

– Det ville være rett å endre på denne gamle politikken, selv om det ikke var noen Gaza-flåte, sier en medarbeider av Netanyahu.

Israel styrker sjøblokade
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair blir ansett som hovedarkitekten bak Israels nye Gaza-politikk. Han er utsending for den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av FN, USA, EU og Russland.

– La meg gjøre klart helt fra begynnelsen at Israel har fullstendig rett til å forsvare seg og holde våpen ute av Gaza, sa Blair under pressekonferansen søndag.

En israelsk tjenestemann påpeker at Israel nå har fått økt internasjonal legitimitet for sin sjøblokade av Gaza-stripen.

– Regjeringens vedtak om å lette den sivile blokaden av Gaza og stramme inn sikkerhetsblokaden er det riktige valget for Israel, fordi det tar bort hovedankepunktet i propagandaen til Hamas, sa Netanyahu mandag.

Kom vedtaket for sent?
Aluf Benn, journalist i Ha’aretz, spør seg selv hvorfor Netanyahu ventet med å oppheve den sivile blokaden av Gaza til etter episoden med Mavi Marmara, hvor ni aktivister ble drept.

Netanyahu påpeker at han hadde satt i gang en revurdering av Gaza-blokaden før Gaza-flåten satte seil mot Israel i slutten av mai. Statsministeren hadde varslet på forhånd at han ønsket å endre politikken fra en godkjent-liste til en svarteliste, og at det gamle blokaderegimet ikke oppnådde sine mål om å svekke Hamas og sikre Gilad Shalits løslatelse.

Benn kritiserer Netanyahu for å ha endret Gaza-politikken for sent.

– Nå er det klart for alle at det var tyrkernes flåte som aksellererte vedtaket om endret Gaza-politikk, skriver Benn.

Svartelisten er klar
Den nye listen over varer som ikke kan innføres på Gaza-stripen er klar. Yossi Gal fra utenriksdepartementet og generalmajor Eitan Dangot presenterte listen mandag. Alt som ikke står oppført på listen kan nå fritt leveres gjennom israelske grensestasjoner.
USA og EU ønsker de nye restriksjonene velkommen.
– Vi tror dette vil gi en betydningsfull forbedring i levekårene til folk på Gaza-stripen, samtidig som det holder våpen borte fra hendene til Hamas, sa Tommy Vietor, en talsmann for Det hvite hus.
– Israels nye politikk skal forbedre livene til befolkningen på Gaza-stripen, samtidig som det tar hensyn til Israels legitime bekymring for sikkerheten, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.
Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri mener Israels nye politikk er “verdiløs”, og krever at alle restriksjoner oppheves.
I tillegg til våpen, inkluderer svartelisten enkelte kjemiske stoffer som kan brukes til å lage eksplosiver, kulelager, navigasjonsutstyr, dykkerutstyr og andre produkter som kan utnyttes til militære formål av terrororganisasjoner.
Byggematerialer sliper nå inn på Gaza-stripen, men bare til prosjekter som er godkjent av PA-myndighetene i Ramallah og er under internasjonal overoppsyn.

 

Forrige artikkelFranco registrerte jøder for nazistene
Neste artikkelIransk skip ventet om et par uker
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.