– Det jeg så under Operasjon Forsvarssøyle

Offiser for koordering av overføringen av varer, bistand og delegasjoner til Gaza-stripen, Nira Lee, forteller om sine opplevelser under Operasjon Forsvarssøyle.

Illustrasjon: Skjermdump fra AmericanThinker.com
Illustrasjon: Skjermdump fra AmericanThinker.com

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Nira Lee, i en artikkel publisert hos tankesmien American Thinker, skriver om hvordan hun i 2009 var skeptisk til Israels krigføring mot Hamas. Som en amerikansk student, langt borte fra krig og elendighet, slet hun med å danne seg en god virkelighetsforståelse av konflikten.

På den ene siden hevdet mange medier at IDF bevisst rammet sivile. På den andre siden hevdet IDF selv at de gjorde alt de kunne for å forhindre nettopp dette. For Lee kunne ikke påstandene utgjøre annet enn grunnlaget for diskusjoner mellom henne og andre studenter.

Jobber for Gazas sivile
Men siden den gang har hun flyttet fra USA til Israel og vervet seg i hæren. Her har Lee tjenestegjort to år i COGAT-enheten, som har ansvaret for sivile og humanitære saker. Under Operasjon Forsvarssøyle hadde hun steget i gradene, og fungerte da som offiser for koordineringen av overføringen av varer, bistand og delegasjoner til Gaza-stripen. Hun beskriver sin jobb slik: “Jeg er her for å hjelpe dem (det internasjonale samfunnet og nødhjelpsorganisasjoner) med å forbedre livskvaliteten på Gaza-stripen.”

Nå ser Lee, ifølge henne selv, hvor sant det er at IDF gjør alt i sin makt for å sikre at ikke palestinske sivilister blir skadelidende av deres operasjoner mot Hamas.

– Jeg har lært i løpet av de siste ti dagene at den sanne prøven er midt i en krise. På dette tidspunktet vil de fleste militære stryker bruke krigens hete til å kvitte seg med regelboken. Men vi arbeidet enda hardere med å tilby assistanse hvor som helst og når som helst, i den grad det er mulig, skriver den unge soldaten.

Et felles mål
Lee beskriver en virkelighet der det til tider nesten ikke var mulig å få seg noe søvn, på grunn av det endeløse rakettregnet fra Gaza-stripen. Hun og hennes medsoldater satt ofte oppe hele nettene, kun for å tenke ut nye måter å overføre mat og varer til Gazas innbyggere.

– Det som virkelig imponerte meg, var hvordan et eneste mål var drivkraften for alle – fra den høyest rangerte basekommandøren til den lavest rangerte soldat. Vi var alle fokusert ene og alene på vårt oppdrag: Å hjelpe våre styrker med å oppnå sine mål, uten å forårsake unødvendig skade mot sivile liv eller sivil infrastruktur.

Hva er proporsjonalitet?
Offiseren skriver at hun var overlykkelig hver gang en ny lastebil med varer kom seg inn på Gaza-stripen, mens frustasjonen raskt kom tilbake når Hamas gikk til angrep mot grenseovergangen til Israel og den måtte stenges. Like frustrerende er dette “tallspillet” hun beskriver i mediene, der antallet drepte på Gaza-stripen angivelig er “ikke-proporsjonalt” i forhold til de drepte på israelsk side.

– Når alt kommer til alt, viser disse “ikke-proporsjonale tallene” hvordan Israel beskytter sine barn med bomberom og rakettforsvarssystemer, mens terrorgruppene på Gaza gjemmer seg bak sine og bruker dem som sivile skjold for å vinne en kynisk mediekrig.

Sendte SMS
Lee forteller om hvordan hun utviklet et venneskap til en palestinsk kvinne som arbeidet for en internasjonal bistandsorganisasjon på Gaza-stripen. Etter at de måtte løpe i bomberom sammen ved grenseovergangen Kerem Shalom under et Hamas-angrep, utviklet det seg et nært forhold. Da Operasjon Forsvarssøyle pågikk sendte de tekstmeldinger til hverandre for å høre om den andre hadde det greit. Lee sa også til Gaza-kvinnen at hun bare måtte ringe, dersom det var noe hun trengte hjelp til.

– Det er disse tingene media ikke makter å fortelle verden om. Akkurat som de underrapporterer hvordan Hamas setter livene i fare på begge sider av grensen, ved å skyte mot Israel fra sivile nabolag på Gaza. Kanskje er ikke slike historier like spennende overskrifter, men dersom de hadde fått mer oppmerksomhet hadde det også vært en annen moralsk klarhet – og dermed mer fred i Midtøsten, avslutter hun.

Forrige artikkelAngrepet med syre for sin Israel-støtte
Neste artikkelNetanyahu har seieren i lommen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no