Hemmelige Gaza-samtaler med Egypt

Israel og Egypt kan komme til å lette restriksjonene mot Gaza-stripen ytterligere, samtidig som de strammer grepet for å stanse våpensmuglingen til Hamas. En israelsk regjeringskilde bekreftet torsdag at det pågår hemmelige samtaler i Kairo i denne retning.

I all hemmelighet fører egyptiske og israelske representanter samtaler i Kairo med to siktemål – lette restriksjonene på innbyggerne i området og forhindre at Hamas raskt får bygge opp sine våpenlagre. Det bekreftet en israelsk regjeringskilde til Jerusalem Post torsdag.

Ifølge tidligere Mossad-sjef Efraim Halevy, som holdt et foredrag på Bar Ilan-universitetet onsdag, er Israel i ferd med å finne fram til det han mener er en mer bærekraftig og langsiktig politikk overfor Gaza-stripen og de palestinske innbyggerne der. Denne linjen tror han vil bli ytterligere forsterket etter valget.

Som et resultat av våpenhvileforhandlingene med Hamas og Egypt under Operasjon Forsvarssøyle, undertegnet de tre partene et skriftlig dokument om å stanse konflikten midlertidig. Det er første gang at Israel har skrevet under på noe som helst som Hamas har vært en del av.

– Du kan se innledningen av en politikk som utformer seg. Vi tillater visse ting på Gaza nå. Vi behandler folket der noe annerledes enn vi har gjort fram til nå, sier Halevy.

Mindre restriksjoner = mer våpenhvile?
For det første arbeider Israel med å stanse våpenstrømmen til Hamas, noe som er viktig for å forhindre at de skal være i stand til å kunne angripe Israel igjen. Deretter letter israelerne sakte, men sikkert, restriksjonene som ligger over livene til Gazas innbyggere. Jerusalem begynner å innse at dette er veien å gå for at våpenhvilene skal vare lengre, sier Halevy.

– Kan vi å bevege oss framover i humanitære spørsmål på Gaza, kan vi styrke våpenhvilen og engasjere egypterne på en positiv måte, så er selvsagt det svært fordelaktig, tror han.

Forrige artikkelTo palestinere brøt seg inn på IDF-base
Neste artikkelDekorert helt fra Jom Kippur-krigen holder foredragsrekke i Norge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no