Palestinske bønder på kurs i Israel

Palestinske bønder har nylig vært på kurs i Israel for å lære hvordan de beste kan ta vare på sine avlinger etter at de er høstet.
Palestinske bønder får hjelp av Israel til å få sine landbruksprodukter frem til forbrukerne med best mulig kvalitet. (Illustrasjonsfoto: Filippo Diotalevi, flickr.com)
Palestinske bønder får hjelp av Israel til å få sine landbruksprodukter frem til forbrukerne med best mulig kvalitet. (Illustrasjonsfoto: Filippo Diotalevi, flickr.com)

For å dyrke planter på en best mulig måte, er det mange ting man kan gjøre best mulig. Man kan forbedre plantene genetisk ved å avle fram ønskede egenskaper, og nå også ved genmanipulering. Man kan sørge for effektiv vanning i riktige mengder (for eksempel ved dryppvanning). Og mye annet. Israelske bønder ligger blant de fremste i verden i å dyrke planter så effektivt som mulig.

Men det er også en annen faktor som er viktig: Hva skjer med avlingene etter at de er høstet? Jerusalem Post forteller om et fem dagers kurs som israelske landbruksmyndigheter holdt for palestinske bønder i samarbeid med palestinske myndigheter med støtte fra den nederlandske regjeringen.

Hvert planteslag må i utgangspunktet behandles forskjellig, så dette blir bare noen generelle synspunkter. På kurset gjorde bøndene blant annet forsøk med å legge nyhøstede tomater og rød paprika i et kjølerom, i et lagerrom og ute for vær og vind. Etter fem dager var det stor forskjell på vekt og kvalitet. De plantene som hadde ligget ute, hadde mistet mye av sin vekt [tørket opp, blant annet].

En konklusjon er at man bør ha et skur så nær der plantene vokser at man raskt kan bringe eskene med nyplukket avling til skuret i stedet for å la det ligge i sola, hvis man da ikke raskt kan få kjølt det ned.

Kursdeltakerne fikk følge en rekke planter fra de ble høstet til de var pakket i ulike bedrifter. Ved å sørge for å bevare kvaliteten, kan man oppnå høyere priser.

 

Strøm og grenseproblemer i Gaza

Kursdeltakerne fra Gaza syntes at det de lærte, var interessant. Men med strøm bare 6 timer i døgnet er det ikke mulig å kjøle plantene ned. Israelerne oppfordret dem til å bruke grotter, tunneler eller i det minste skur til en viss kjøling.

Bøndene i Gaza blir også rammet av et annet forhold. Dagens egyptiske regjering er meget fiendtlig til islamistene i Hamas, som styrer Gaza. Eksporten fra Gaza til Egypt er derfor nå på et minimum. Eksporten er nå mest til Europa gjennom palestinske og israelske bedrifter. Bøndene fra Vestbredden eksporterer mye til Jordan.

Bøndene i Egypt blir særlig rammet av stengte eller trege grenseoverganger. Landbruksprodukter, ikke minst grønnsaker og jordbær, blir ofte skadet fordi trailerne bruker altfor mange dager på å komme gjennom grenseovergangene.

En viktig grunn til at dette skjer, er at palestinere noen gang skyter mot grenseovergangene selv om det er palestinerne selv som har nytte av dem – så kan de anklage Israel for å stenge grensen. En annen grunn er at palestinere noen ganger smugler ut terrormateriell og terrorister, så Israel kontrollerer trailerne. Forhåpentligvis kan dette etter hvert ordnes så grenseovergangene går mer smidig.

 

Kilde: En artikkel av Sharon Udasin på jpost.com (Jerusalem Post) 16. mai 2014.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraelsk basketball-lag er Europas beste
Neste artikkel10. juni velges ny president
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise