EU-land støtter demilitarisering av Hamas

Tyskland, Frankrike og Storbritannia støtter Israels krav om at Hamas og de andre terrororganisasjonene på Gaza-stripen må avvæpnes samtidig som Gaza gjenoppbygges.

Våpnede terrorister i Gaza. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com)
Våpnede terrorister i Gaza. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com)

Det går frem av et utkast til plan for gjenoppbyggingen av Gaza som ble lagt frem av ambassadørene fra Tyskland og Frankrike og viseambassadøren fra Storbritannia, i et møte med Israels nasjonale sikkerhetsrådgiver Yossi Cohen i Jerusalem onsdag.

Statsminister Benjamin Netanyahu har tatt til orde for at landene som støtter palestinerne i Gaza med bistand nå bør kreve avvæpning og demilitarisering av området parallelt med deres bidrag til gjenoppbyggingen etter krigshandlingene i sommer. Nå har han altså fått gehør for dette kravet fra tre av de toneangivende landene i EU.

Ha’aretz oppsummerer hovedpunktene i planen som ble fremlagt av ambassadørene:

– Hindre at Hamas og de andre terrororganisasjonene i Gaza bevæpnes på nytt og gjenoppbygger sin styrke.

– Gjenoppbygge Gaza-stripen i samarbeid mellom det internasjonale samfunnet og de palestinske selvstyremyndighetene, og holde døren åpen for innføring av humanitær hjelp over grensen til Gaza.

– Iverksette en internasjonal prosedyre for å hindre at illegale materialer blir innført til Gaza-stripen, og for å sikre at materialer som sement og jern ikke når terrororganisasjonene, men kun brukes til å rehabilitere Gaza.

– Gjeninnsette de palestinske selvstyremyndighetene og president Mahmoud Abbas i Gaza.

– Vurdere å opprette grensevakter fra EU til å betjene grenseovergangen Rafah sammen med de palestinske styrkene.

Dokumentet forteller også at de tre landene er interessert i å oppnå avtaler med Israel, og vurderer å gå inn for å gjøre avtalene bindene ved FNs sikkerhetsråd. Dokumentet er imidlertid fortsatt å betrakte som et forslag der endringer kan komme. Cohen uttaler at Israel ønsker å være med på samarbeidet om den videre utformingen av planen.

Forrige artikkelTerrorhåndbok fra Hamas anbefaler menneskelige skjold
Neste artikkelFpU gir pro-Israel kravliste til stortingsgruppen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/