Gransker mulige krigsforbrytelser under sommerens krig

Israelske myndigheter gransker en rekke saker hvor det er påstand om krigsforbrytelser i sommerens krig. Foreløpig er syv saker ferdig undersøkt og avsluttet som “intet straffbart forhold”.

Illustrasjonsbilde fra Gaza-krigen i 2009. (Foto: Al Jazeera English, flickr.com)
Illustrasjonsbilde fra Gaza-krigen i 2009. Blusser det opp til en ny krig nå? (Foto: Al Jazeera English, flickr.com)

Når Israel fører krig er det alltid mange anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Dette til tross for at det ikke er noe som tyder på at israelske soldater opptrer verre enn andre lands soldater, inkludert norske og andre vestlige.

Men Israel undersøker selv påstander om brudd på krigens regler. Denne prosessen er nå i gang for den siste Gaza-krigens vedkommende. Vi skal fortelle litt om dette.

7 saker er ferdig undersøkt og avsluttet som “intet straffbart forhold”. 99 andre saker blir undersøkt nå.

Blant de sakene som skal underlegges en full etterforskning, er det som skjedde på Gaza strand 16. juli. Fire palestinske gutter ble drept selv om de hadde fått beskjed fra Israel om at på stranden skulle det være trygt.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

En annen sak som skal etterforskes grundig, dreier seg om et israelsk angrep på en FN-drevet skole i Beit Hanun 24. juli. 14 palestinere ble drept der. Det samme gjelder en kvinne som organiserte at de som bodde sammen med henne, kunne forlate huset. Likevel ble hun skutt og drept.

Angivelige angrep på sykehus, moskeer, rehabiliteringsklinikker og andre angrep skal undersøkes. Det samme skal anklager om at Israel skjøt med artilleri (som ikke alltid treffer så nøyaktig) i for stor grad.

Ikke alle saker gjelder at noen er drept. Noen dreier seg også om at israelske soldater har stjålet fra palestinere, at noen er blitt holdt i forvaring uten grunn og at soldater har brukt vold.

 

Hvorfor bombe?

Hvorfor bomber Israel i det hele tatt? Det er fordi Israel har grunn til å tro, og ofte vite, at de husene som blir bombet, inneholder våpen (raketter, bombekastere, granater, …) og/eller er brukt som utskytningssted. Ifølge krigens regler blir sivile steder “lovlige” mål når de brukes til militære formål. At Hamas trekker militære mål inn blant sivile, kan ikke gi dem immunitet.

 

“Intet straffbart forhold”

Blant de sakene som er avsluttet som “intet straffbart forhold” er et israelsk angrep mot en journalist. Det ble oppdaget at han var aktiv terrorist og kan mistenkes for å ha hatt en rakett i kjøretøyet sitt.

En av de store sakene var et luftangrep mot et bolighus i Khan Yunis på Vestbredden. Familien hadde fått beskjed om at huset skulle bombes den 8. juli. Familien i huset forlot det da Israel droppet utfarlige varselbomber mot huset. Men de løp tilbake til huset før bombingen var ferdig. Åtte medlemmer av familien ble drept, skriver Jerusalem Post.

 

B’Tselem ikke fornøyd

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem (som i stor grad blir finansiert av Norge og andre europeiske land) mener at de israelske undersøkelsene ikke er gode nok. Men både denne organisasjonen og en rekke andre kommer til å undersøke hver eneste rakett og bombe Israel har sendt i krigen og hver eneste trefning.

Det gjør de ikke i noen andre kriger, heller ikke dem vestlige land driver, selv om det er god grunn til å tro at Israel ikke er verre enn andre vestlige land. Men de stiller mye strengere krav til Israel enn til USA, Storbritannia, Norge og andre land, også vestlige.

 

Relaterte artikler:

 

– Israel fulgte krigens regler “godt over gjennomsnittlig”

– I forhold til hva som er vanlig ellers i verden, fulgte Israel reglene for krigføring “godt over gjennomsnittlig” under krigen på Gaza-stripen i 2009, mener seniorforsker Cecilie Hellestveit.

 

Norske eksperter snakker ut

– Jeg tror ikke at Israel spesifikt sikter på barn, sier folkerettsekspert Cecilie Hellestveit til A-magasinet. Til og med FNs tall indikerer det samme, men det er ikke norske journalister så opptatt av å fortelle deg. Les også hva to andre norske eksperter sier.

 

Forrige artikkelNekter å leie ut leiligheter til Hamas-folk
Neste artikkelMIFF klager på Utdanningsdirektoratets hemmelighold
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -