Egypt fortsetter streng Gaza-blokade

Det siste halve året har egyptiske myndigheter ødelagt 521 underjordiske tunneler fra Gaza. Grensen mellom Gaza og Egypt har kun vært åpnet fem dager til nå i 2015 for gjensidig trafikk.

Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det egyptiske militærets talsmann Mohamed Samir sier til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at de har ødelagt inngangene til 521 tunneler i Nord-Sinai de siste seks månedene. De underjordiske tunnelene ble brukt til illegal trafikk mellom Egypt og Gaza. 63 av tunnelene hadde inngang så langt borte som en til 2,8 km fra grensen. Enkelte av tunnelene var utstyrte med jernbaneskinner og kontrollrom for betjening av trafikken. De egyptiske styrkene arbeider med en plan for å få slutt på hele tunnelnettverket til Gaza.

Kampen mot tunnelene er en del av Egypts militæroffensiv mot de væpnede terrorgruppene i Sinai, og et ledd i kampen mot smugleraktiviteten til Gaza. 13. mai uttalte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi at minst 80 prosent av tunnelene mellom Sinai og Gaza er ødelagt, ifølge Middle East Monitor. 188 væpnede mannskaper er arrestert underveis i sikkerhetsstyrkenes arbeid med å avsløre tunnelnettverket, og 150 terrorbaser er ødelagt. Han sa også at den brede buffersonen mot Gaza-grensen enkelte steder er utvidet til tre km.

 

Grensen holdes for det meste stengt

Mens den illegale grensetrafikken bekjempes på denne måten, forblir grensestasjonen Rafah i stor grad stengt. Dette er den eneste grenseovergangen mellom Egypt og Gaza. Tirsdag denne uken ble grensen åpnet fram til onsdag ettermiddag for at palestinere i Egypt skulle få reise hjem til Gaza. Det tillates kun trafikk den ene veien. Til sammen har grensestasjonen vært åpen for trafikk begge veier bare fem dager til nå i 2015, melder nyhetsbyrået AP ifølge Times of Israel. Tirsdagens åpning er den første gangen grensen er åpen siden mars.

Hamas-talsmann Abu Sabha oppfordrer Egypt til å åpne grensen permanent, og sier det står 15.000 mennesker klare til å dra fra Gaza, inkludert 3.000 sykehuspasienter.

Egyptiske myndigheter definerer Hamas som en terrororganisasjon. Hamas har utspring fra den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap, som er i konflikt med de nåværende myndighetene i Egypt.

Egypts grensepolitikk ved Gaza står i skarp kontrast til Israels praksis. De første fire månedene av dette året ble mer enn en million tonn varer innført til Gaza fra Israel helt legalt. Bare våpenrelaterte produkter er ilagt restriksjoner for import.

Forrige artikkelNetanyahu vil forhandle om bosetningene
Neste artikkelFeirer ettårsdag med gratis reisepakker til kunder på torget.miff.no
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/