Egypt fortsetter streng Gaza-blokade

Det siste halve året har egyptiske myndigheter ødelagt 521 underjordiske tunneler fra Gaza. Grensen mellom Gaza og Egypt har kun vært åpnet fem dager til nå i 2015 for gjensidig trafikk.
Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)

Det egyptiske militærets talsmann Mohamed Samir sier til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at de har ødelagt inngangene til 521 tunneler i Nord-Sinai de siste seks månedene. De underjordiske tunnelene ble brukt til illegal trafikk mellom Egypt og Gaza. 63 av tunnelene hadde inngang så langt borte som en til 2,8 km fra grensen. Enkelte av tunnelene var utstyrte med jernbaneskinner og kontrollrom for betjening av trafikken. De egyptiske styrkene arbeider med en plan for å få slutt på hele tunnelnettverket til Gaza.

Kampen mot tunnelene er en del av Egypts militæroffensiv mot de væpnede terrorgruppene i Sinai, og et ledd i kampen mot smugleraktiviteten til Gaza. 13. mai uttalte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi at minst 80 prosent av tunnelene mellom Sinai og Gaza er ødelagt, ifølge Middle East Monitor. 188 væpnede mannskaper er arrestert underveis i sikkerhetsstyrkenes arbeid med å avsløre tunnelnettverket, og 150 terrorbaser er ødelagt. Han sa også at den brede buffersonen mot Gaza-grensen enkelte steder er utvidet til tre km.

 

Grensen holdes for det meste stengt

Mens den illegale grensetrafikken bekjempes på denne måten, forblir grensestasjonen Rafah i stor grad stengt. Dette er den eneste grenseovergangen mellom Egypt og Gaza. Tirsdag denne uken ble grensen åpnet fram til onsdag ettermiddag for at palestinere i Egypt skulle få reise hjem til Gaza. Det tillates kun trafikk den ene veien. Til sammen har grensestasjonen vært åpen for trafikk begge veier bare fem dager til nå i 2015, melder nyhetsbyrået AP ifølge Times of Israel. Tirsdagens åpning er den første gangen grensen er åpen siden mars.

Hamas-talsmann Abu Sabha oppfordrer Egypt til å åpne grensen permanent, og sier det står 15.000 mennesker klare til å dra fra Gaza, inkludert 3.000 sykehuspasienter.

Egyptiske myndigheter definerer Hamas som en terrororganisasjon. Hamas har utspring fra den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap, som er i konflikt med de nåværende myndighetene i Egypt.

Egypts grensepolitikk ved Gaza står i skarp kontrast til Israels praksis. De første fire månedene av dette året ble mer enn en million tonn varer innført til Gaza fra Israel helt legalt. Bare våpenrelaterte produkter er ilagt restriksjoner for import.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise