Tragedien som ble hindret av Gaza-krigen

Gaza-krigen var en tragedie, en krig Israel ville unngå. Men samtidig hindret den en stor tragedie.

Tre biler i den israelske byen Ashdod er fullstendig ødelagt av en terror-rakett fra Gaza-stripen. Bildet er fra krigen i 2014. (Foto: IDF)
Tre biler i den israelske byen Ashdod er fullstendig ødelagt av en terror-rakett fra Gaza-stripen. Bildet er fra krigen i 2014. (Foto: IDF)

Ett år har gått siden Gaza-krigen. Den israelske tenketanken Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) har samlet artikler om krigen i rapporten The War Israel Did Not Want and the Disaster it Averted. Her følger en lett forkortet gjengivelse av hovedpunktene i oppsummeringen.

Under krigen ble Israel angrepet med tusenvis av raketter og granater mot sin sivilbefolkning. Noen av de israelske boligområdene som ble angrepet har tre ganger høyere befolkningstetthet enn befolkningstettheten i Gaza. Israel handlet i selvforsvar.

Bilder viser store ødeleggelser i Gaza, men USAs forsvarssjef Martin Dempsey sier at Israel gikk “ekstraordinært langt” i forsøket på å begrense ødeleggelser og tap av liv for sivile. Satellittbilder fra FN viser at 72 prosent av de ødelagte områdene i Gaza ligger innenfor tre kilometer fra den israelske grensen.

Du kan lese denne artikkelen på norsk fordi det er Israel-venner som støtter MIFFs arbeid med kontingent og gaver. Klikk her for å bli med på laget! 

Selv om dette var en krig Israel ikke ønsket, var det en krig som kom til å forhindre en terrormassakre i Israel. Gjennom et avansert nettverk av tunneler gravd inn i Israel, kunne Hamas ha sendt hundrevis, om ikke tusenvis, av terrorister inn i Israel på selvmordsoppdrag. Dette kunne ha blitt et overraskelsesangrep mot Israel på linje med Jom Kippur-krigen i 1973.

74 israelere ble drept i krigen. Hadde ikke Iron Dome stanset 735 raketter avfyrt fra Gaza, kunne antallet drepte israelere ha blitt svært mye høyere. Hadde Hamas akseptert Egypts våpenhvileforslag 15. juli, slik Israel gjorde, kunne antallet drepte palestinere blitt under to hundre. Dødstallene på palestinsk side økte til over 2.100 før Hamas endelig aksepterte en våpenhvile 27. august. Derfor er Hamas fullt ut ansvarlig for mer enn 1.800 drepte palestinere.

FN og palestinske kilder hevder mellom 72 og 84 prosent av de drepte palestinerne var sivile. Men det er sterke grunner til å tro at prosentandelen sivile var under 50 prosent, noe som er en uten sidestykke lav andel sivile i moderne krigføring. Vi vet ikke hvor mange palestinere som ble drept fordi de var menneskelige skjold eller av naturlige årsaker under den 50 dager lange krigen, heller ikke hvor mange som ble drept av de 875 palestinske rakettene som landet innenfor grensen av Gaza.

Konklusjonen til JCPA er klar: Det er Hamas, ikke Israel, som burde bli tiltalt for krigsforbrytelser.

Forrige artikkelMartyrdøden dyrkes på PA TV
Neste artikkelHvor dypt vil Aftenposten stikke hodet i sanden?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -