Fra smuglerindustri til fiskeoppdrett

Egyptiske myndigheter fyller grenseområdet ved Gaza med sjøvann. Slik ødelegger de smuglertunneler, og legger grunnlaget for framtidig fiskeoppdrett.
Her ser man vann bli fylt inn i buffersonen ved Egypts grense mot Gaza fredag 18. september, da vannfyllingen startet. (Foto: Flash90)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Egypt fører en streng blokade av grensen mot Gaza. Kampen for å oppdage og ødelegge de tallrike smuglertunnelene mellom Egypt og Gaza begynte etter at Morsi, fra det Hamas-vennlige muslimske brorskapet, mistet presidentmakten i 2013. Siden har de egyptiske myndigheter hatt en vedvarende kamp for å oppdage og ødelegge de mange smuglertunnelene som har vært gravd ut under grensen. I løpet av det siste året har det blitt etablert en folketom buffersone på minst 500 meter fra grensen. Antallet tunneler skal være redusert fra over 500 til under 20. Nå tar Egypt enda et skritt som både skal ødelegge de siste eksisterende tunnelene og effektivt hindre utgraving av nye: Sjøvann pumpes opp fra Middelhavet, og fylles i grenseområdet ved Gaza. Fredag morgen begynte pumpingen av vann, ifølge Times of Israel.

Kilder i de palestinske sikkerhetsstyrkene har ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA bevitnet at pumpingen har startet. De sier at operasjonen ”er et ledd i innsatsen for å stoppe smugling fram og tilbake mellom islamister i den egyptiske Sinai-ørkenen og på Gaza-stripen”.

Planen ble først omtalt i media i slutten av august. Målsetningen for vannfyllingen er at dammene som vil oppstå i buffersonen langs den 14 km lange grensen skal utvikles til 18 fiskeoppdrettsanlegg.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise