Ny rapport: – Egypt ødelegger tusenvis av hjem

Egyptiske myndigheter skal ha rasert hjemmene til 3.200 familier ved Gaza-grensen de siste to årene, for å gjøre plass til en buffersone mot grensen.

Forsiden av rapporten fra Human Rights Watch. (Foto: Skjermdump fra Hrw.org)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En fersk rapport fra Human Rights Watch retter sterk kritikk mot egyptiske myndigheters handlinger ved Gaza-grensen.

Formålet med å opprette en folketom buffersone mot Gaza er å ødelegge samtlige smuglertunneler som lenge har vært brukt av islamistiske grupper på begge sider av grensen. Prosjektet ble kjent i media for ett år siden, men har ifølge rapporten pågått siden kort tid etter regimeskiftet i juli 2013.

Rapporten forteller at myndighetene i Egypt har gitt beboerne ved Gaza-grensen liten eller ingen grad av advarsel før de har blitt kastet ut av hjemmene sine. Myndighetene har ikke tilbudt dem noen midlertidig innkvartering, og familiene har heller ikke fått noen anstendig grad av kompensasjon for tapet. For jordbruksområdene som har blitt inndratt har det ikke blitt gitt kompensasjon overhodet. Dette bryter med FN-konvensjoner Egypt har forpliktet seg på, og kanskje også med krigens lover, mener organisasjonen.

Her kan du lese Human Rights Watch’ egen presentasjon av rapporten.

Her kan du lese den 84 sider lange rapporten i sin helhet.

Her kan du lese nyhetsbyrået APs omtale av rapporten, gjengitt av Times of Israel.

Egypts plan er ifølge rapporten at buffersonen skal bestå av 79 kvadratkilometer ved Gaza-grensen, inkludert hele Rafah, en by som har hatt 78.000 innbyggere. Dette vil i så fall innebære en langt større buffersone enn det som tidligere har blitt omtalt i mediene.

Egyptiske myndigheter mener at IS-vennlige islamistiske grupper i Sinai-ørkenen mottar våpen, krigere og logistisk støtte fra Gaza. Israelske myndigheter sier Hamas-regimet i Gaza mottar hjelp fra Egypt via tunnelene. Tunnelnettverket er i stor grad ødelagt. Anleggelse av fiskeoppdrettsanlegg i området skal eliminere faren for utbygging av nye tunneler, ifølge medierapporter fra august og september.

 

– Sensurerer dødelig konflikt og stanser journalister

Human Rights Watch kritiserer Egypt for å ha behandlet Sinai-halvøya som en lukket militærsone siden president Mohamed Morsi ble styrtet i juli 2013. Egypt ”forbyr nærmest enhver adgang for journalister eller menneskerettighetsobservatører”, skriver de.

Konflikten mellom styresmaktene i Egypt og de islamistiske gruppene har eskalert etter juli 2013, og Human Rights Watch påpeker at svært få detaljer om de blodige kampene har blitt offentlig kjent. De har oppsummert medierapporter og offentlige uttalelser fra myndighetene, og kommet fram til at 3.600 mennesker er drept i Sinai på disse to årene.

 

Drepte åtte meksikanske turister

Et av de få tilfellene som nådde det internasjonale nyhetsbildet, var da Reuters 14. september rapporterte om at egyptiske styrker ved en feil hadde drept tolv personer, deriblant åtte meksikanske turister. De trodde etter alt å dømme at turistgruppen var terrorister. Denne saken nådde også enkelte norske redaksjoner, som TV2. Rapporten fra Human Rights Watch sier at denne episoden var et unntak fra den ellers herskende stillheten om hva som skjer i Sinai. Rapporten sier: ”Regjeringen gir lite informasjon om operasjonene sine, og truer journalister som rapporterer om dem. I august innførte president Abdel Fattah al-Sisi en lov som beordrer en bot på 500.000 egyptiske pund (540.000 kroner) og ett års arbeidsforbud til enhver som rapporterer informasjon om terrorisme som står i motsetning til regjeringens informasjon.”

Forrige artikkelAp-representanten som sier han hater Israel
Neste artikkel– Før ble jødene fordrevet, nå jages de kristne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/