Israel utvider området for fiskerne i Gaza

Israelske myndigheter utvider grensen for hvor langt fra kysten fiskebåter fra Gaza får bevege seg. Dagen etter at tiltaket ble bekjentgjort, stanset den israelske marinen et smugleforsøk til sjøs.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Den palestinske fiskeindustriens fagforening bekjentgjorde fredag at Israel har akseptert å utvide grensen for fiskerne som opererer i området langs den sørlige delen av Gaza-kysten. Mens de tidligere har hatt tillatelse til å bevege seg seks nautiske mil fra land, får de nå muligheten til å fiske inntil ni nautiske mil fra land, ifølge Times of Israel.

Tiltaket vil kunne øke fiskernes årlige inntekter med 800.000 kroner ifølge beregninger gjort av COGAT, det israelske myndighetsorganet som koordinerer statens samarbeid med Gaza og Vestbredden. Gaza har omtrent 4.000 yrkesfiskere. Mer enn halvparten av dem lever under fattigdomsgrensen.

Israel praktiserer en sjøblokade av Gaza for å hindre at Hamas og de andre terrorgruppene smugler inn våpen sjøveien. Humanitær hjelp som ankommer sjøveien leveres i havnen i den israelske byen Ashdod og fraktes derfra videre til Gaza på land. Sjøblokaden ble innført etter at Hamas tok makten i Gaza i 2007. Båter som forsøker å bryte blokaden, risikerer å bli beskutt av israelske patruljeskip.

Lørdag kom det rapporter i palestinske medier om at den israelske marinen skulle ha skutt på en fiskebåt utenfor Gaza-kysten og at båten hadde sunket. Det israelske forsvaret opplyste etterpå at de hadde stanset et smugleforsøk ved å skyte varselsskudd i møte med en fiskebåt som forsøkte å ta seg fra Egypt til Gaza. Da mannskapet om bord på fiskebåten forsto at de var oppdaget av israelske styrker, kastet de flere kasser med ukjent innhold over bord, før de la på svøm bort fra båten.

Forrige artikkelHvordan Hamas utnytter bistandsmidler
Neste artikkelPalestinsk videregående skole oppkalte basketturnering for jenter etter kvinnelig massemorder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -