Vil stanse tunnel-trusselen med underjordisk barriere

Det israelske forsvaret planlegger å bygge ny barriere av betong langs hele grensen mellom Israel og Gaza, ifølge en rapport i Yedioth Ahronoth. Muren skal bygges både over og under bakken.

Dette er inngangen til en av terrortunnelene fra Gaza til Israel som ble funnet av israelske soldater under krigen sommeren 2014. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet / Flickr.com / CC)
Dette er inngangen til en av terrortunnelene fra Gaza til Israel som ble funnet av israelske soldater under krigen sommeren 2014. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet / Flickr.com / CC)

Ifølge rapporten er planen at betongmuren skal sette en stopper for trusselen fra Hamas’ terrortunneler. Muren skal strekke seg flere titalls meter under bakken, og den skal bygges langs hele den 60 km lange grensen mellom Israel og Gaza, skriver avisen.

Rapporten i den hebraiske avisen Yedioth Ahronoth er delvis gjengitt i den engelskspråklige nettutgaven Ynetnews.com.

Muren vil bli den tredje grensebarrieren som bygges mellom Israel og Gaza. Den første kom etter Oslo-avtalene i 1994, og den andre kom i forbindelse med at Israel trakk seg ut av Gaza i 2005. Ingen av de to første grensebarrierene har kunnet stanse trusselen fra underjordiske tunneler som terrorister ønsker å bruke til å infiltrere Israel. Under Gaza-krigen 2014 avdekket og ødela Israel over 30 slike tunneler. Hamas har ved en rekke anledninger etter krigen gjort det tydelig at de er i full gang med å gjenoppbygge tunnelnettverket. To slike tunneler er blitt avslørt av Israel tidligere i år, en i april og en i mai.

Times of Israel refererer fra Yedioth Ahronoth at den nye barrieren vil koste 4,7 milliarder kroner.

 

Tidligere planer

I april 2015 ble det gjort kjent planer om å bygge ut et avansert sensorbasert overvåkingssystem under bakken ved Gaza-grensen. Systemet ble omtalt som en løsning på terrortunnel-trusselen. Dette er ennå ikke bygget ut langs hele Gaza-grensen, fordi det ikke har vært satt av tilstrekkelig med midler i forsvarsbudsjettet, noe lokale innbyggere i grenseområdet har uttalt seg kritisk om. Det er ikke kommet fram om disse nye planene erstatter eller kommer i tillegg til planen om det sensorbaserte overvåkingssystemet. I oktober 2015 gjorde IDF kjent at de hadde planer om å bygge nytt grensegjerde mot Gaza. Planen som ble omtalt den gangen, gikk ut på å bygge gjerdet etter samme modell som grensegjerdet mot Egypt.

 

– Neste krig mot Hamas må bli den siste

En talsmann fra det israelske forsvarsdepartementet uttalte samme dag som planen om den nye grensebarrieren ble kjent, at ”den neste krigen mot Hamas må bli den siste”. Han uttalte at en ny konfrontasjon med Hamas vil være uunngåelig, og at Israel må være forberedt på det. Israel har ingen interesse av å kontrollere Gaza, men kan ikke føre en konstant utmattelseskrig. Derfor må den neste krigen bli den siste, når det gjelder Hamas’ kontroll over Gaza-stripen, sa han.

Forrige artikkelBrillerevolusjon fra Israel
Neste artikkelKlargjøring om MIFF og Hege Storhaug
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/