14 tunneler under Gaza har rast sammen i år

Et medlem av terrororganisasjonen Islamsk Jihad ble drept og to skadet, da en underjordisk tunnel raste sammen natt til tirsdag.

Denne terrortunnelen som førte fra Gaza til Israel, ble funnet av israelske styrker i april 2016. (Foto: IDF)
Denne terrortunnelen som førte fra Gaza til Israel, ble funnet av israelske styrker i april 2016. (Foto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Tunnelen raste sammen øst for byen Khan Younis. Det er ikke klart om dette var tenkt å bli en angrepstunnel som skulle graves ut videre under grensen mot Israel, eller om det var en av de andre tunnelene i terrorgruppen Islamsk Jihads underjordiske infrastruktur.

Dette er 14. gang i 2016 at en tunnel i Gaza raser sammen, ifølge Times of Israel. Bare i juli er dette andre gang noen blir drept i en slik hendelse. 10. juli ble en mann drept da en tunnel nord i Gaza raste sammen. Til sammen er minst 18 personer, de fleste av dem Hamas-medlemmer, drept i tunnelsammenbruddene.

Tunneler under Gaza brukes til flere formål. Terrortunneler under grensen mot Israel har til hensikt at terrorister skal kunne komme seg inn i Israel for å begå angrep. Andre typer er smuglertunneler under grensen mot Egypt og intern infrastruktur for terrorgruppene inne i Gaza.

Det har kommet mange rapporter om at Hamas etter krigen mot Israel i 2014 arbeider med å gjenoppbygge sitt nettverk av terrortunneler. Det israelske forsvaret ødela mer enn 30 slike tunneler i løpet av krigen.

Denne våren har det israelske forsvaret avdekket to tunneler som var gravd ut fra Gaza og inn på israelsk territorium. Etterretningstjenesten Shin Bet har opplyst at de har arrestert flere personer fra Gaza som har kunnet gi dem verdifull informasjon om tunnelsystemet.

Det er ikke kjent hva som forårsaker de mange tunnelsammenbruddene. Foreign Policy publiserte i mars en reportasje der de hevdet at det israelske forsvaret står bak ved hjelp av nyutviklet teknologi. Da IDFs generalmajor Yoav Mordechai ble spurt i mars om det var de israelske styrkene som fikk tunnelene til å rase, svarte han:

– Gud vet.

En annen mulig forklaring er at Hamas har manglet tilgang på tilstrekkelig mengde gode materialer som sement og treverk. Ifølge noen israelske kilder skal dette ha ført til at de i stedet har brukt glassfiber som tak i en del tilfeller, et material som tidligere har vist seg å være for svakt til å bære vekten av sanden over.

Forrige artikkelUNESCO skal stemme over jødenes tilhørighet til Tempelhøyden
Neste artikkelEtter 11 år vil Iran være få måneder fra atomvåpen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/