Ny pro-palestinsk båt på vei mot Gaza

Den israelske marinen kommer til å eskortere provokatørene til havna i Ashdod.

Israels marine forbereder seg på Gaza-flotilla i 2010. (Foto: IDF, flickr.com)
Israels marine forbereder seg på Gaza-flotilla i 2010. (Foto: IDF, flickr.com)

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

En seilbåt ved navn Zaytouna-Oliva med 13 kvinnelige pro-palestinske provokatører om bord, befinner seg nå utenfor kysten av Israel på vei mot Gaza. De planlegger å tvinge seg gjennom den lovlige israelske sjøblokaden av Hamas-regimet på Gazastripen. Det skriver flere israelske aviser i dag, deriblant Yedioth Aharonoth og Times of Israel.

Årsaken til at Israel har en sjøblokade av Gazastripen er for å hindre at terrorgrupper på Gazastripen importerer våpen og annet krigsmateriell til bruk i krig mot Israel.

Seilbåten Zaytouna-Oliva forlot Barcelona i Spania 12. september. På ferden mot Gaza har de også vært innom byen Messina på øya Sicilia i Italia. Der hadde de kjøpt en annen seilbåt kalt Amal-Hope-II, men på grunn av mannskapsmangel, måtte de gi opp planen om å seile med to båter.

Onsdag ettermiddag skal Zaytouna-Oliva ha kommet inn i israelsk territorialfarvann. Israel har varslet om at også denne båten vil bli stanset – i likhet med de andre som tidligere har forsøkt –  av den israelske marinen før den når fram til Gaza. Deretter vil den bli eskortert til den israelske havnebyen Ashdod.

Hittil har ingen slike provokative båter klart å tvinge seg gjennom blokaden og fram til Gaza.

Arrangørene kaller denne aksjonen for “Women’s Boat to Gaza”, og er en del av “Freedom Flotilla Coalition”.

Til forskjell for tidligere forsøk på å bryte blokaden, har provokatørene i denne båten ingen forsyninger med seg til befolkningen i Gaza. Hensikten er kun å provosere Israel og å få oppmerksomhet i mediene. Den håper de vil få andre lands myndigheter til å presse Israel til å avslutte blokaden av Hamas-regimet.

Den mest kjente som er ombord på Zaytouna-Oliva er Mairead Maguire. Hun kommer fra Nord-Irland, og ble tildelt Nobels fredspris i 1976.

Oppdatering kl. 20:30: Times of Israel skriver i kveld at den israelske marinen har tatt kontroll over båten og den er nå på vei til Ashdod. Bordingen skal ha skjedd rundt 65 kilometer fra kysten av Gaza. Provokatørene fikk flere ganger ordre om å skifte kurs, men da de ikke adlød, ble båten bordet. For å minimere risikoen for konflikt med provokatørene, valgte marinen å bruke kvinnelige soldater i første rekke. Provokatørene brukte ikke vold eller gjorde fysisk motstand, og det ble dermed ikke nødvendig å bruke makt for å få kontroll over båten.

Forrige artikkelKjennelse i palestinsk Høyesterett: Lokalvalget må utsettes
Neste artikkelRakett fra Gaza avfyrt mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.