IDF: – Alle de drepte var voldelige

Israelske soldater er i beredskap langs grensen mellom Gazastripen og Israel. (Foto: Det israelske forsvaret)
Israelske soldater er i beredskap langs grensen mellom Gazastripen og Israel. (Foto: Det israelske forsvaret)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Artikkelen fortsetter under.
Shalom! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

Det israelske forsvaret sier at hvis de voldelige opptøyene fortsetter langs Gaza-grensen, vil Israel ta grep for å ta terroristene som organiserer bråket.

IDFs talsmann, brigadegeneral Ronen Manelis, sier forsvaret så langt bare har gått etter dem som har forsøkt å krysse grensen, men at hvis angrepene på den israelske grensen fortsetter vil forsvaret lete etter terrorister «også andre steder», skriver den israelske nettavisen Times of Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30.000 palestinere deltok i protester langs Gaza-grensen fredag. Kravet deres er at palestinerne som forlot sine hjem i forbindelse med Israels uavhengighetskrig i 1948 skal få lov til å vende hjem. Dette er et krav som i praksis betyr at verdens eneste jødiske stat blir utslettet.

Protestene endte med voldelige opptøyer flere steder langs grensen mellom Gazastripen og Israel. Flere personer forsøkte å krysse grensegjerdet eller gjorde forsøk på å ødelegge det. Ifølge det Hamas-drevne helsevesenet på Gazastripen ble 16 palestinere drept og over 1400 skadet i opptøyene.

Hamas sier at flere av de drepte var soldater i terrororganisasjonen deres.

IDFs talsmann sier alle de drepte deltok i voldelige handlinger. Talsmannen mener det Hamas-drevne helsevesenet overdriver antallet sårede og at kun et fåtall ble skadet av skarp ammunisjon. De fleste skal ha blitt lettere skadet etter inhalering av tåregass og i kaoset som oppstod.

Fredagens sammenstøt var de voldeligste i den israelsk-palestinske konflikten siden Gaza-krigen i 2014. Det israelske forsvaret tok i bruk tåregass, gummikuler og skarp ammunisjon for å hindre palestinerne i å komme seg helt fram til gjerdet som beskytter den israelske grensen.

Demonstrantene skal ha kastet brannbomber, steiner og brennende dekk mot de israelske soldatene. Israelske soldater skal også ha blitt beskutt.

Hamas sendte også en sju år gammel jente for å krysse grensen. Hun ble oppdaget av israelske soldater og returnert trygt tilbake til foreldrene.

Etter planen skal protestene pågå fram til 15. mai. Hamas-toppen Yahya Sinwar sier demonstrasjonene vil fortsatte fram til de har klart å rive ned den israelske grensen. Lørdag formiddag meldes det om mindre protester.

Den siste uken har det vært flere tilfeller hvor terrorister fra Gazastripen har infiltrert Israel. Et av de mest alvorlige tilfellene skjedde tirsdag. Da klarte tre palestinere å infiltrere Israel bevæpnet med kniver og håndgranater.

Nesten 20.000 palestinere har samlet seg langs grensen mellom Gazastripen og Israel. (Foto: Skjermdump)
Nesten 30.000 palestinere samlet seg langs grensen mellom Gazastripen og Israel fredag. (Foto: Skjermdump)


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag