Planlegger å brenne tusenvis av dekk

Helsemyndighetene advarer palestinerne mot å sette sine egne liv i fare.

Flere hundre palestinere gjennomførte voldelige demonstrasjoner fredag. Illustrasjonsfoto: The Israel Project / Flickr.com.
Palestinere planlegger å brenne tusenvis av bildekk langs Gaza-grensen . (Illustrasjonsfoto: The Israel Project / Flickr.com.

Palestinske demonstranter planlegger å oppsluke Gaza-grensen med flammer og røyk fra tusenvis av brennende bildekk fredag. Da er det planlagt nye store protester ved grensen mellom Gazastripen og Israel.

De siste dagene har grupper med unge palestinske menn samlet inn gamle dekk rundt omkring på Gazastripen og fraktet dem til grensen mot Israel. Bilder og videoer på sosiale medier viser at hundrevis av dekk allerede er fraktet til flere steder langs grensen, skriver avisen Jerusalem Post.

Palestinerne har tenkt å brenne dekkene for å skape en enorm røyksky som skal hindre sikten til de israelske soldatene ved grensen, ifølge en Gaza-basert kilde med kjennskap til aksjonen omtalt som «Gamle dekks fredag».

– Håpet er at soldatene ikke vil være i stand til å skyte fordi den tjukke, svarte røyken vil blokkere sikten deres, sier kilden på telefon til avisen.

Forrige fredag samlet nærmere 30.000 palestinere seg ved Gaza-grensen for å starte en seks uker lang aksjon omtalt som Den store tilbakevendings-marsjen. Den arrangeres av terrorgruppen Hamas og skal etter planen pågå fram til 15. mai. Det er ventet at det blir nye store protester fredag.

17 palestinere ble drept i forrige ukes opptøyer langs grensen og over 1000 ble skadet. Det israelske forsvaret har opplyst om at alle de drepte deltok i voldelige handlinger. Flere kastet brannbomber mot israelske soldater eller forsøkte å ødelegge gjerdet som beskytter den israelske grensen.

Over halvparten av de drepte var militante islamister involvert i terrorisme.

Generalmajor Yoav Mordechai, som leder det israelske administrasjonsorganet for offentlig samarbeid med palestinerne på Vestbredden og i Gaza (COGAT), skriver på arabisk på Facebook at planen om å blinde IDF-soldatene med røyk vil slå tilbake på palestinerne.

– Folk i Gaza kommer til å bli kvalt av den svarte røyken, skriver han.

Også helsemyndigheter har advart mot planene om å sette fyr på tusenvis av gamle bildekk, da dette vil kunne skape store helseproblemer. Røyken fra bildekk er kreftfremkallende og skadelig for luftveiene og immunsystemet.

Israel har advart om at de vil bruke skarpe skudd mot dem som forsøker å infiltrere Israel, som forsøker å ødelegge grensegjerdet eller setter israelske liv i fare i forbindelse med protestene langs Gaza-grensen. Det israelske forsvaret forbereder seg på at 50.000 vil delta i fredagens protester.

Forrige artikkelBistandsaktuelt bommer: Norsk Folkehjelp har bare seg selv å takke
Neste artikkelOslo Arbeiderparti beklager kommentar som anklaget jødene for å ha tatt livet av Jesus
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.