Slik så det ut langs Gaza-grensen fredag

Mye røyk, men mindre vold under fredagens protester ved grensen.

Palestinske aktivister hadde samlet inn tusenvis av dekk som de satt fyr på ved grensen mot Israel. (Foto: Twitter)
Palestinske aktivister hadde samlet inn tusenvis av dekk som de satt fyr på ved grensen mot Israel. (Foto: Twitter)

Fredag var det nye store opptøyer langs Gaza-grensen, men protestene ble langt mindre enn mange hadde fryktet på forhånd. Det israelske forsvaret hadde forberedt seg på 50.000 demonstranter, men bare rundt 10.000 dukket opp. Til sammenligning var det 30.000 som demonstrerte ved grensen forrige fredag, skriver den israelske nettavisen Times of Israel.

Palestinere setter fyr på dekk like ved grensen. I bakgrunnen sees de israelske grensevaktene. (Foto: Skjermdump)
Palestinere setter fyr på dekk like ved grensen. I bakgrunnen ser man det israelske grensegjerdet. (Foto: Skjermdump)

Opptøyene ble også langt mindre voldelige enn forrige uke, selv om det ikke manglet på brennende dekk, steinkastere og brannbomber denne gangen heller. Like før klokken 17.00 norsk tid fredag er det rapportert om tre dødsfall og over 100 sårede i forbindelse med bråket. De drepte skal ha forsøkt å infiltrere Israel. Andre har kastet eksplosiver mot grensen.

Oppdatert: Senere har antallet døde økt til ni.

Det ble kastet steiner og brannbomber mot de israelske soldatene ved grensen. (Foto: Skjermdump)
Det ble kastet steiner og brannbomber mot de israelske soldatene ved grensen. (Foto: Skjermdump)

MIFF fulgte direktesendingen fra en av protestene langs Gaza-grensen. Hundrevis av mennesker beveget seg mot det israelske grensegjerdet, til tross for at israelske soldater over høyttalere advarte dem mot å komme nærmere. Mange kastet steiner og satt fyr på dekk. Palestinske aktivister hadde i flere dager samlet inn tusenvis av dekk som skulle brennes.

Brannvesenet forsøkte å slukke de mange brannene langs grensen. (Foto: Skjermdump)
Brannvesenet forsøkte å slukke de mange brannene langs grensen. (Foto: Skjermdump)

Tidligere talsmann for det israelske forsvaret, Peter Lerner, skriver på Twitter at han har gjort seg noen observasjoner etter dagens opptøyer. Han peker på at det var langt færre som deltok og at langt færre forsøkte å ødelegge eller komme seg forbi grensen. Det førte også til færre dødsfall. Forrige uke ble 17 personer drept, flere av dem da de forsøkte å infiltrere Israel.

80% av de drepte i forrige uke var aktive i ulike militære grupper.

Forrige artikkelNRK snur det helt på hodet
Neste artikkelTre bilder fra NRK Nyhetene viser hvor Gaza-provokasjonene kommer fra
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.