Vil bygge solcelleanlegg i Israel for å øke strømforsyningen til Gazastripen

Ønsker å lette elektrisitetskrisen for å bedre den humanitære situasjonen.

Israel har godkjent planer for stort solcelleanlegg som skal forsyne Gazastripen med strøm. (Foto: Negev Energy)
Israel har godkjent planer for stort solcelleanlegg som skal forsyne Gazastripen med strøm. (Foto: Negev Energy)

Bilder av Gazas innbyggere som bruker stearinlys som eneste lyskilde har blitt et symbol på strømmangelen i området, skriver Yedioth Ahronoth.

Israelske myndigheter har godkjent byggingen av et stort solcelleanlegg på israelsk territorium, like ved grenseovergangen Erez. Dette anlegget skal levere strøm til innbyggerne på Gazastripen og lette elektrisitetskrisen der. Anlegget blir finansiert av israelske og utenlandske investorer.

Dette er et ensidig humanitært tiltak fra Israels side for å hjelpe innbyggerne på Gazastripen og er ikke en del av en avtale med Hamas.

USAs Midtøsten-utsendinger Jason Greenblatt og Jared Kushner har vært i flere møter med lederne av Jordan og Egypt, i tillegg til statsminister Benjamin Netanyahu, for å diskutere byggingen av solcelleanlegget og andre tiltak som kan bedre den humanitære situasjonen på Gazastripen.

Ifølge israelske embetsmenn var det Israel som kom med idéen om å bygge et stort solcelleanlegg under en konferanse i Washington tidligere i år. Opprinnelig var planen å bygge anlegget på egyptisk territorium, men egypterne ville ikke gå med på byggingen så lenge Gazastripen ikke er under de palestinske selvstyremyndighetenes kontroll.

Israel skal også ha diskutert med regjeringen i Kypros om mulighetene for å etablere en havn på øya hvor det kan sendes varer videre til Gazastripen fra. Også dette tyder på at Israel og andre land i regionen jobber med å finne løsninger som kan lette den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza.

Professor Efraim Karsh mener det ikke er den økonomiske situasjonen på Gazastripen som gjør at det kommer mye terrorisme og vold derfra.

Det er allerede bygget flere solcelleanlegg i Ashalim i Negev-ørkenen. (Foto: BrightSource Energy)
Det er allerede bygget flere solcelleanlegg i Ashalim i Negev-ørkenen. (Foto: BrightSource Energy)
Forrige artikkelMIFF inviterer til de første møter i Danmarks to største byer
Neste artikkelFred, fred, fred – men bak NTBs propagandalinjer skjuler det seg en venstreekstrem lagspiller til Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.