Vil bygge solcelleanlegg i Israel for å øke strømforsyningen til Gazastripen

Israel har godkjent planer for stort solcelleanlegg som skal forsyne Gazastripen med strøm. (Foto: Negev Energy)
Israel har godkjent planer for stort solcelleanlegg som skal forsyne Gazastripen med strøm. (Foto: Negev Energy)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Bilder av Gazas innbyggere som bruker stearinlys som eneste lyskilde har blitt et symbol på strømmangelen i området, skriver Yedioth Ahronoth.

Israelske myndigheter har godkjent byggingen av et stort solcelleanlegg på israelsk territorium, like ved grenseovergangen Erez. Dette anlegget skal levere strøm til innbyggerne på Gazastripen og lette elektrisitetskrisen der. Anlegget blir finansiert av israelske og utenlandske investorer.

Dette er et ensidig humanitært tiltak fra Israels side for å hjelpe innbyggerne på Gazastripen og er ikke en del av en avtale med Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs Midtøsten-utsendinger Jason Greenblatt og Jared Kushner har vært i flere møter med lederne av Jordan og Egypt, i tillegg til statsminister Benjamin Netanyahu, for å diskutere byggingen av solcelleanlegget og andre tiltak som kan bedre den humanitære situasjonen på Gazastripen.

Ifølge israelske embetsmenn var det Israel som kom med idéen om å bygge et stort solcelleanlegg under en konferanse i Washington tidligere i år. Opprinnelig var planen å bygge anlegget på egyptisk territorium, men egypterne ville ikke gå med på byggingen så lenge Gazastripen ikke er under de palestinske selvstyremyndighetenes kontroll.

Israel skal også ha diskutert med regjeringen i Kypros om mulighetene for å etablere en havn på øya hvor det kan sendes varer videre til Gazastripen fra. Også dette tyder på at Israel og andre land i regionen jobber med å finne løsninger som kan lette den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza.

Professor Efraim Karsh mener det ikke er den økonomiske situasjonen på Gazastripen som gjør at det kommer mye terrorisme og vold derfra.

Det er allerede bygget flere solcelleanlegg i Ashalim i Negev-ørkenen. (Foto: BrightSource Energy)
Det er allerede bygget flere solcelleanlegg i Ashalim i Negev-ørkenen. (Foto: BrightSource Energy)


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag