Utenlandske UNRWA-ansatte flyktet fra Gazastripen til Israel etter trusler fra palestinere

Sjefen for FNs hjelpeorganisasjon på Gazastripen krever at Hamas-myndighetene beskytter ledelsen mot rasende palestinere.

Bildet viser rasende palestinere som hindrer en bil med fem UNRWA-ansatte fra å forlate hotellområdet i Gaza. (Foto: Youtube/I24news)
Bildet viser rasende palestinere som hindrer en bil med fem UNRWA-ansatte fra å forlate hotellområdet i Gaza. (Foto: Youtube/I24news)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Mandag 1. oktober ble ni utenlandske ansatte i UNRWA evakuert i all hast fra Gazastripen til Israel gjennom grensestasjonen Erez.

Ifølge Matthias Schmale, som leder UNRWAs arbeid på Gazastripen, ble beslutningen om å evakuere de ni personene tatt etter at rasende palestinere samme dag i en “truende” og “farlig” konfrontasjon utenfor hotellet Al Deira i Gaza by i rundt en time hadde omringet og blokkert en bil med fem UNRWA-ledere.

Denne hendelsen kommer i tillegg til at demonstranter, etter oppfordring fra de UNRWA-ansattes fagforening, i åtte av de ti siste dagene har hindret rundt 300 ansatte å komme inn på kontorene sine i hovedkvarteret. Det skal også ha kommet “alvorlige” trusler mot ledere i UNRWA, kunne Schmale fortelle fra Gazastripen i en telefonsamtale med Times of Israel tirsdag kveld.

Matthias Schmale, sjef for UNRWA på Gazastripen. (Foto: Twitter)
Matthias Schmale, sjef for UNRWA på Gazastripen. (Foto: Twitter)

– Jeg satt i et møte med noen av mine kvinnelige ledere på et hotell i Gaza by da mine sikkerhetsfolk sa at en gruppe demonstranter fra fagforeningen hadde samlet seg utenfor. Vi tok umiddelbart med oss eiendelene og forlot hotellet. Alle bilene unntatt én klarte å komme seg vekk. Den ble omringet av demonstrantene. Politiet fra Hamas ankom og etter en time åpnet de en passasje slik at bilen kunne forlate området. Dette var en truende og alvorlig situasjon som tvang oss til å gjøre det vi hadde vurdert, nemlig å sende ikke-vitale ansatte til en tryggere lokasjon, og for å gi styresmaktene her, hvis jeg kan si det, en tydelig beskjed om at de må beskytte FN-organisasjonen, og å sikre tilgangen til våre kontorer. Vi kan ikke bli jaget rundt på Gazastripen, sa Schmale til den israelske nettavisen.

Han kunne også fortelle at etter hendelsen tok han kontakt med COGAT, avdelingen i det israelske forsvarsdepartementet som har ansvar for forbindelsen med palestinere på Vestbredden og Gazastripen og med internasjonale organisasjoner, og bad om å få en spesiell tillatelse til å evakuere de ni UNRWA-ansatte.

Til tross for at Erez egentlig var stengt under den jødiske høytiden Sukkot, ble grensestasjonen åpnet spesielt for de ni UNRWA-medarbeiderne.

– Vi har faktisk gode, pragmatiske arbeidsforhold med COGAT, og de godkjente raskt vår søknad om å få sende de ansatte ut av Gaza, sa Schmale.

– De UNRWA-ansattes fagforening har de siste dagene protestert mot oppsigelser og andre vedtak vi gjorde forrige måned ved å blokkere tilgangen til våre kontorer. Vi har bare vært i stand til å komme inn to av de ti siste dagene. Jeg forstår frustrasjonen blant folkene som har mistet jobbene eller har fått redusert stilling fra fulltid til deltid, men vi må kunne fungere og gjøre arbeidet vårt, la han til.

Ledelsen i UNRWA krever bedre beskyttelse. (Skjermdump fra Youtube/I24news)
Ledelsen i UNRWA krever bedre beskyttelse fra Hamas-regimet på Gazastripen. (Skjermdump fra Youtube/I24news)

På grunn av lavere donasjoner til FN-organisasjonen bestemte ledelsen i juli å si opp 113 ansatte på Gazastripen og å tilby 584 fulltidsansatte redusert arbeidstid. Den viktigste årsaken er at USA har kuttet 2,5 milliarder kroner i planlagt finansiering. For noen uker siden vedtok Trump-administrasjonen å kutte all støtte til UNRWA. USA har over mange tiår bidratt med nesten 30 prosent av UNRWAs budsjett. Amerikanerne sier de vil kanalisere støtten til palestinerne på andre måter.

Årsaken til den amerikanske misnøyen er måten UNRWA fungerer på, blant annet ved at flyktningstatus går i arv til stadig nye generasjoner med palestinere. Som MIFF har påpekt i en årrekke bidrar ikke UNRWA til å løse det palestinske flyktningproblemet. Tvert imot holder UNRWA liv i problemet og forsterker det.

De UNRWA-ansattes fagforening på Gazastripen er svært uenig i endringene og har organisert flere demonstrasjoner og oppfordret til streiker.

Amir al-Mishal, som leder UNRWAs fagforening, fortalte onsdag til Al-Ghad TV, en arabisk-språklig nyhetskanal med base i London, at flere “opptrappende tiltak” mot ledelsen i UNRWA vil bli kunngjort på en pressekonferanse torsdag.

Forrige artikkel70-åring pågrepet på Ben Gurion-flyplass med tre kilo kokain i buksen
Neste artikkel– Tyskland har et evig ansvar for å bekjempe antisemittisme
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.