Avis: Hamas har beordret stans i angrepene på grensen

Både Hamas og Islamsk Jihad har bedt sine medlemmer om å stanse volden.

Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)a
Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned deler av sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


De militante terrorgruppene på Gazastripen, som er dominert av Hamas og Islamsk Jihad, har beordret sine medlemmer om å slutte å sende brannbomber over grensen til Israel, skriver den palestinske avisen al-Quds.

Det siste året har slike brannbomber, som sendes over grensen med ballonger og drager, forårsaket nesten 2000 branner på israelsk territorium.

Terrorgruppene har også sendt ut en ordre til sine medlemmer om at de skal stanse alle nattlige aktiviteter langs grensen mot Israel, i tillegg til at de ikke lenger skal bruke eksplosiver i forbindelser med opptøyene langs grensen. De nye direktivene kommer som et direkte resultat av de pågående forhandlingene mellom Israel og Hamas, hvor Egypt og FN er meklere.

Til tross for at det titt og ofte har kommet til konfrontasjon mellom Israel og de palestinske terrorgruppene på Gaza, som da et israelsk bolighus ble truffet av en rakett, har partene i lengre tid deltatt i samtaler om å komme fram til en langvarig våpenhvile. Hamas-leder Ismail Haniyeh sier forhandlingene mellom partene er positive og går framover.

– En felles forståelse om våpenhvile og lettelse av blokaden går framover. I går fikk vi en tidsplan for gjennomføring av mange av utfordringene som er en del av avtalen, sier Hamas-lederen til den palestinske avisen al-Istiqlal.

Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)
Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)

Haniyeh sier også at det er aktuelt med en avtale om fangeutveksling mellom Hamas og Israel. Hamas har flere israelske statsborgere i sitt fangenskap, i tillegg til at de har likene til flere savnede israelske soldater.

Ifølge Hamas vil noe av enigheten med Israel bli implementert før valget i Israel 9. april, mens andre ting vil bli gjennomført etter valget. Det er allerede klart at fiskesonen for palestinske fiskere er utvidet til 15 nautiske mil utenfor Gazastripen. Ikke siden begynnelsen på den Andre intifada har det vært åpnet for fiske så langt ute i Middelhavet. Målet er å bedre de økonomiske forholdene på den palestinske enklaven.

Andre punkter i våpenhvileavtalen er en lettelse i restriksjonene på eksport av varer fra Gaza, en forbedring av strømkapasiteten og prosjekter som skal få ned arbeidsledigheten. Blant annet skal en ny strømlinje fra Israel og inn på Gaza skal komme på plass innen seks måneder.

Ikke alle skal være fornøyd med at forhandlingene. Det er kommet rapporter om at deler av Islamsk Jihad, som finansieres av Iran, har planer om å gjennomføre et angrep mot Israel i et forsøk på å sabotere forhandlingene.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Forrige artikkel– Jeg gleder meg veldig til Eurovision i Israel
Neste artikkelLiket til Zachary Baumel kom hjem til Israel etter 37 år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.