Flere Gaza-palestinere tjener til livets opphold i Israel

Antallet palestinere fra Gaza som får lov til å arbeide i Israel øker kraftig.
5000 palestinere fra Gaza får lov til å krysse gjennom Erez-overgangen inn til Israel for å jobbe. (Foto: Mazur/Flickr)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Som en del av våpenhvileforhandlingene med Hamas har Israel tillatt at flere av innbyggerne på Gazastripen slipper inn i Israel for å jobbe. Lederen for handelskammeret på Gaza, Maher Tabbaa, sier til den Saudi-eide avisen Al-Quds Al-Arabi at antallet innreisetillatelser har økt med to tredeler, fra 3000 til 5000. I tillegg er minimumsalderen for å slippe inn senket fra 30 til 25 år.

Dette skal være ett av flere hjelpetiltak rettet inn mot sivilbefolkningen på Gaza som er godkjent av den israelske politiske ledelsen og forsvarsledelsen, etter at Egypt, Qatar og FN har meklet fram en avtale mellom Israel og Hamas. Nyheten om at 2000 flere gazanere får lov til å reise inn i Israel for å jobbe er imidlertid ikke blitt kunngjort til den israelske offentligheten.

De som har fått innreisetillatelse til Israel omtales som forretningsmenn, men i realiteten er det i hovedsak snakk om vanlige arbeidere, skriver den anerkjente kommentatoren Amos Harel i den israelske avisen Ha’aretz.

Fram til 1991, rundt slutten av den Første intifada og Gulf-krigen, var den israelske økonomien avhengig av titusenvis av arbeidere fra Gazastripen. Etter Operation Protective Edge sommeren 2014, anbefalte det israelske forsvaret at rundt 5000 arbeidere fra Gaza igjen skulle få arbeidstillatelse. Det var et tiltak for å gjenoppbygge den palestinske enklaven etter krigen.

Den israelske regjeringen var redd de politiske konsekvensene dette kunne medføre, mens sikkerhetstjenesten Shin Bet fryktet at en stor strøm av palestinske arbeidere kunne bli utnyttet av terrorgruppene til å innhente informasjon, eller til å infiltrere terrorister inn i Israel. Løsningen ble å åpne for «forretningsmenn», men som har vist seg å bli mest vanlige arbeidere.

En israelsk sivilperson sier til avisen Ha’aretz at det denne uken har vært stor aktivitet ved grenseovergangen Eretz mellom Gazastripen og Israel.

– Jeg har ikke sett så mange mennesker ved grenseovergangen på mange år. Hvert minutt krysser en palestiner gjennom porten fra Gaza. Mange av dem er unge mennesker. De bærer bager og er helt tydelig kledd som arbeidere. På den israelske siden står det en lang konvoi med biler og venter på dem, for det meste israelske arabere. Parkeringsplassen er helt full. Alle forstår hva som foregår, sier den ikke-navngitte personen til avisen.

At 5000 gazanere får muligheten til å jobbe i Israel, hvor lønningene er langt høyere enn på Gaza (hvor arbeidsledigheten attpåtil er rundt 50 prosent), gjør at arbeiderne kan brødfø hele sin storfamilie. Dermed nyter titusenvis av palestinere på Gaza godt av de 5000 innreisetillatelsene til Israel.

Etter at antallet arbeidere som får lov til å krysse grensen økte har situasjonen blitt mindre spent i sør-Israel. Det har de siste dagene vært stille i områdene langs Gaza-grensen. Det har vært rolig langs grensegjerdet og det er ikke sendt brannbomber over grensen. Så er spørsmålet hvor lenge roen varer denne gangen. Mandag oppdaget det israelske forsvaret en hittil ukjent terrortunnel som gikk fra Gaza og inn på israelsk territorium.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise