Hamas-terrorist skjøt og såret tre IDF-soldater på israelsk side av Gaza-grensen

Terroristen befant seg inne på israelsk territorium i rundt to timer før han ble nøytralisert.

Store sikkerhetsstyrker søkte etter en Hamas-terrorist som tok seg inn i Israel natt til torsdag 1. august. (Foto: IDF)

Rundt klokken 02 natt til torsdag lokal tid tok en bevæpnet palestiner seg inn i Israel fra Gazastripen, meldte Times of Israel og I24news i formiddag. Mannen krysset grensegjerdet sør på Gazastripen.

Torsdag ettermiddag skriver IDF på Twitter at terroristen hadde til hensikt å angripe et israelsk sivilt boligområde som ligger bare 1,6 kilometer fra der han krysset grensen.

I en oppfølgende artikkel torsdag kveld siterer Times of Israel en IDF-offiser som forteller at terroristen var inne på israelsk territorium i hele to timer før han ble skutt og drept av israelske sikkerhetsstyrker. Årsaken til at det gikk så lang tid før han ble nøytralisert var at soldatene fryktet å treffe egne soldater i mørket. Derfor gikk de metodisk og svært forsiktig fram.

Hendelsen startet altså klokken 02 lokal tid da en IDF-patrulje observerte en bevæpnet mann som nærmet seg grensegjerdet fra Gaza-siden. Da mannen hadde krysset og befant seg rundt 250 meter fra gjerdet forsøkte IDF-patruljen å stanse ham ved å åpne ild, men de lyktes ikke å treffe, og han forsvant i mørket. Deretter tilkalte de ekstra mannskap før de fortsatte letingen.

Grensegjerdet mellom Israel og Gaza. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Grensegjerdet mellom Israel og Gaza. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Det var i skuddvekslingen som fulgte etter at terroristen til slutt var oppdaget, at en IDF-offiser og to soldater ble truffet av kuler eller splinter fra en av terroristens håndgranater.

Soldatene ble fraktet til Soroka-sykehuset i Beersheva for medisinsk behandling. De to soldatene, som fikk lettere skader i trefningen, kunne forlate sykehuset kort tid etter ankomst, mens offiseren ble innlagt med moderate skader.

Dette skal være Hamas-terroristen Hani Abu Salah som natt til torsdag 1. august tok seg inn i Israel fra Gazastripen. (Foto: Twitter/Kan)

Ifølge palestinske medier skal terroristens navn være Hani Abu Salah, og skal ha vært medlem av Izz ad-Din al-Qassam Brigadene, det vil si den militære avdelingen av terrororganisasjonen Hamas. Han var kledd i Hamas-uniform og bevæpnet med et automatgevær av typen AK-47 Kalashnikov og flere håndgranater.

I24news skriver at Abu Saleh trolig gjennomførte angrepet som hevn etter at broren ble drept i mai i fjor i en av de voldelige demonstrasjonene som har pågått ved grensegjerdet til Israel hver uke siden mars i fjor.

Ifølge en IDF-talsmann tror det israelske militæret at Abu Salah handlet på egen hånd og ikke på ordre fra ledelsen i Hamas.

Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)a
Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned deler av sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)

I forkant av terroristens angrep skal det ha vært kraftige kamper i nærheten av Khan Younis helt sør på Gazastripen mellom IDF og væpnede palestinere.

En video publisert av palestinske nyhetsmedier, som oppgis å være fra området, viser at det blir skutt opp lysgranater, sannsynligvis av israelske soldater. Lokale palestinere meldte om mye skyting og det skal ha vært israelsk flyaktivitet i området.

Skudd fra en israelsk stridsvogn traff og ødela en Hamas-posisjon.

Dette er Hamas-posisjonen som ble truffet av skudd fra en israelsk stridsvogn i trefningene natt til torsdag 1. august. (Foto: Twitter)

IDF stengte veier og utplasserte ekstra mannskap for å beskytte israelske sivile i nærheten av grensen til Gazastripen mens trefningen pågikk.

Israelske soldater ga ekstra beskyttelse til sivile i området.
Forrige artikkel– Palestinernes selvstyre må utvides, men ikke på bekostning av Israels sikkerhet
Neste artikkelBergens Tidendes kommentator tar feil om husriving i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.