– En ny Gaza-krig kan vare i flere år

Tidligere Shin Bet-sjef Avi Dichter sier en ny krig på Gazastripen kan bli langvarig.
Illustrasjonsbilde fra Gaza-krigen i 2009. (Foto: Al Jazeera English, flickr.com)
Illustrasjonsbilde fra Gaza-krigen i 2009. Blusser det opp til en ny krig nå? (Foto: Al Jazeera English, flickr.com)

Nylig sa Benjamin Netanyahu at Israel før eller siden ikke vil ha noe annet valg enn å gå til krig i Gaza for å fjerne Hamas-regimet. Siden Hamas tok kontroll over Gazastripen i en blodig maktkamp i 2007 er det avfyrt rundt 20.000 raketter mot Israel. I tillegg har terrortunneler, terrorbranner, infiltrasjoner og nå også droner truet befolkningen i det sørlige Israel.

– Det vil sannsynligvis ikke bli noe annet valg enn å kaste Hamas-regimet, sa statsminister Netanyahu om situasjonen i den palestinske enklaven.

Israel har allerede utkjempet tre kriger mot islamistene på Gazastripen siden 2007, uten at det har ført til noen løsning på konflikten. Avi Dichter, leder av Knessets utenriks- og forsvarskomite og tidligere leder av den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, mener en stor bakkeoperasjon må til for å fjerne Hamas og andre islamistiske terrororganisasjoner fra Gazastripen.

– En større Gaza-operasjonen vil ikke vare i to uker eller tre måneder, men kanskje så mye som i tre år, sa Dichter på en konferanse for International Institute for Counter-Terrorism. Han viste til hvor lang tid det tok for det israelske forsvaret å få slutt på den Andre intifada på Vestbredden.

Likud-politikeren understreket at han ønsker en diplomatisk løsning på konflikten, men at dette er like usannsynlig som at Israel skulle vinne fotball-VM. Han sa også at Israel ikke bør okkupere Gazastripen igjen, men være der fram til terroristene er fjernet. Etter det bør de palestinske selvstyremyndighetene, som i dag styrer Vestbredden, overta makten.

Avi Dichter (midten) besøker en bosetning på Vestbredden. (Foto: Profilen til Avi Dichter på flickr.com)
Den israelske politikeren Avi Dichter (midten) tror en krig for å fjerne Hamas fra makten vil bli langvarig. (Foto: Profilen til Avi Dichter på flickr.com)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise