– Trusselen fra Gaza vil bare vokse

Tidligere Mossad-sjef mener Israel ikke har håndtert trusselen fra Gaza riktig.
Terrorister i Gaza. (Illustrasjonsfoto: CC / Flickr.com)
Terrorister på Gazastripen gjør seg klar til å avfyre raketter mot sivilbefolkningen i Israel. (Illustrasjonsfoto: CC / Flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den tidligere Mossad-sjefen Tamir Pardo advarer om at trusselen som terrorgruppene på Gazastripen utgjør mot Israel er større enn noen gang. Pardo sier Hamas og Islamsk Jihad kan sende flere raketter mot Israel i dag enn under Gaza-krigen i 2014. Han savner en plan for å håndtere trusselen.

– Israel har mislykkes i å komme opp med en sluttplan for både Gaza og andre palestinske utfordringer, sa Prado nylig på en sikkerhetskonferanse.

Søndag blusset konflikten mellom Israel og terrorgruppene på Gazastripen opp igjen, da Iran-støttede Islamsk Jihad i løpet av to dager avfyrte over 90 raketter mot Israel. Slike korte runder med konflikt har det vært mange av de siste årene. Og akkurat som tidligere endte det også denne gangen med en form for våpenhvile etter noen dagers kamphandling. Trolig er det bare et spørsmål om tid før rakettene nok en gang hagler over befolkningen i Israel.

Prado mener det må bli slutt på at man bare sitter og venter på neste runde med konflikt, skriver Jerusalem Post. Han etterlyser en mer langsiktig strategi for å håndtere utfordringen med terrorgruppene på Gaza. Han mener Israel må slutte å handle som om tiden er på deres side. Prado mener tvert imot at at terrorgruppene bare blir sterkere og sterkere med tiden.

Likevel kommer han ikke med noen klar løsning på utfordringen selv.

En annen tidligere sikkerhetssjef, tidligere Shin Bet-sjef Avi Dichter, har tidligere sagt at en stor bakkeoperasjon må til for å fjerne Hamas og andre islamistiske terrororganisasjoner fra Gazastripen. Men det kan ta mange år.

– En større Gaza-operasjonen vil ikke vare i to uker eller tre måneder, men kanskje så mye som i tre år, sa Dichter på en konferanse i september 2019.

Tidligere Mossad-sjef Tamir Pardo (t.h.) mener Israel mangler planer for å håndtere trusselen fra terrorgruppene på Gaza. Her sammen med statsminister Benjamin Netanyahu og nåværende Mossad-sjef Yossi Cohen. (Foto: GPO/Flickr)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise