Her får Gaza sine første vaksinedoser

Men vil de komme helsepersonell eller Hamas-lederne til gode?
Her ankommer de første koronavaksinene Gazastripen. Vil de gå helsepersonell eller Hamas til gode? (Foto: Twitter)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Israelske myndigheter overførte onsdag 17. februar en sending med russiske koronavaksiner til Gazastripen, etter en formell anmodning av de palestinske selvstyremyndighetene, skriver nettavisen Times of Israel.

– Denne morgenen ble 1000 sputnik-vaksiner donert av Russland [til palestinske selvstyremyndigheter] overført fra palestinske myndigheter til Gazastripen, i samsvar med palestinske myndigheters forespørsel og etter en politisk godkjennelse, sier en israelsk tjenestemann i en uttalelse.

En uorganisert leveranse fra de palestinske myndighetene skal ha gjort at overføringen ble satt på vent i en kortere periode, men onsdag formiddag bekrefter både israelske og palestinske tjenestemenn at vaksinene nå har krysset grenseovergangen Kerem Shalom fra Israel og inn på Gaza.

Dette er de første koronavaksinene som ankommer Gaza. De palestinske selvstyremyndighetene, som er ansvarlig for anskaffelse av vaksiner til både på Vestbredden og Gazastripen, har så vidt begynt å motta vaksinene de har bestilt fra flere ulike leverandører. Foreløpig har de fått 10.000 sputnik-vaksiner. I tillegg har de fått 2000 av i alt 5000 Moderna-vaksiner av Israel.

Mens PA sier vaksinene skal gå til palestinske helsearbeidere på Gazastripen, sier Hamas at vaksinene skal gå til utsatte i risikogrupper. Men leder av Knessets utenriks- og forsvarskomite, Zvi Hauser, tror ingen av dem vil få glede av vaksinene. Han tror Hamas-ledelsen vil bruke dem på seg selv.

– Jeg ser ikke for meg at Yahya Sinwar [Hamas-leder] vil gi sin vaksine til en snill sykepleier på Gazastripen, sier en sarkastisk Hauser.

Selv har han foreslått å sette opp israelske vaksinasjonsstasjoner ved en av grenseovergangene til Gazastripen, for å sikre at vaksinene går til vanlige innbyggere på Gaza og ikke til ledelsen i Hamas og andre terrorgrupper.

Andre politikere ønsket å stille som betingelse for overføring av vaksiner at Hamas løslater alle israelere de har i fangenskap. Terrorgruppen har i årevis holdt de to israelerne Avera Mengistu og Hisham al-Sayed fanget, i tillegg til levningene av de to israelske soldatene Hadar Goldin og Oron Shaul.

Familien til en av de etterlatte omtaler det som «en kniv i hjertet til israelske soldater» at Israel overfører vaksiner uten at Hamas løslater fangene. Hamas på sin side ønsker å bruke dem i en fangeutveksling med Israel.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise